Belföld

Távlati stratégia a túlélés titka

Felkészülten érte hazánkat a világjárvány

A Fidesz-kongresszuson elhangzott beszédek és szakpolitikai lépések együttesen bizonyítják, hogy a nemzeti oldal ,a baloldallal szemben, képes távlati célokat megfogalmazni – áll a XXI. Század Intézet frissen megjelent elemzésében.

Deák Dániel vezető elemző szerint, míg az orbáni politika képes választási ciklusokon átívelő stratégiai gondolkodásra, addig a baloldal semmilyen koherens gondolatot nem fogalmaz meg. Emlékeztet, a frissen megjelent GDP-adatok azt mutatják, hogy Magyarországnak a harmadik negyedévben sikerült 6,1 százalékos növekedést elérnie, az előrelátó gazdaságpolitika következményeként felkészülten ért minket a világjárvány, és ennek köszönhető az is, hogy lehetőség volt a számtalan gazdaság élénkítő intézkedés bevezetésére, mint például az szja elengedése vagy a nyugdíjprémium.

Deák szerint a válságálló gazdaság titka elsődlegesen Orbán Viktor nyugati függést felszámolni igyekvő jobboldali gazdaság- és társadalompolitikája, valamint nemzetpolitikai és geopolitikai víziója. Míg ugyanis az előző időszakok kormányát a nyugati függés jellemezte, addig az Orbán-kormány már 2010 óta a keleti és déli nyitás fontosságát hangsúlyozta. Ez a több lábon állás – amivel kapcsolatban rendszeresen a keleti kiszolgáltatottságot hangsúlyozza a baloldal – valójában hosszú távon biztosítja a befektetések utánpótlását, hiszen ezek java része már Keletről érkezik.

A nyugati függés felszámolását elősegítő következő fontos lépés a szakértő szerint a V4-ek szövetsége volt, amely képes ellene tartani a Brüsszeli nyomásnak. A korábbi Gyurcsány-kormányok a határon túli magyarokat is magukra hagyták – hangsúlyozta.

Deák Dániel az ellenzék szerepére kitérve megjegyzi: a baloldal víziónélkülisége egy pillanat alatt tönkreteheti az elért eredményeket, és komoly veszélyt jelent hazánkra nézve. A mostani ellenzéki koalíció nemcsak azért okozhat kormányzásképtelenséget az ország élén, mert sok pártból áll, hanem azért is, mert abban ellentétes gondolkodású pártok vesznek részt. Borítékolni lehet, kormányra kerülésük esetén politikai káoszt, majd gazdasági krízist hoznának magukkal – hangsúlyozta.

Kapcsolódó írásaink