Belföld

Karácsony semmittevése sarkallhatja Anonymust

A főpolgármester most már a helyettesével együtt menekül a felelősség elől, miközben a Városháza korrupciós ügyeiről beszámoló médiumokat fenyegeti

Karácsony Gergely főpolgármester továbbra is próbálja eltussolni a Városháza-gate ügyeit, miközben a legújabb hangfelvétel szerint a korrupciós szálak a helyettese, Kiss Ambrus felelősségét is felvetik, sőt Bajnai Gordon neve is előkerült.

Karácsony semmittevése sarkallhatja Anonymust
Bajnai Gordon és Karácsony Gergely kapcsolata még a Gyurcsány-korszakra nyúlik vissza, régóta szeretnek közösen bütykölgetni
Fotó: Facebook

Hiába próbál folyamatosan menekülni a Városháza-gate egyre kínosabb ügye elől Karácsony Gergely, ahogy korábban megírtuk már – mint egy gondosan megírt színdarabban – rendszeresen „végszavazik” a hangfelvételeket videójában nyilvános­ságra hozó Anonymus-maszkos alaknak.

Pénteken Karácsony úgy reagált: „A kormánypárti sajtó és a kormánypártok semmilyen korrupciós bűncselekményt nem tudtak fellelni, ezért kreáltak egy ügyet.”

Kedd reggel aztán Anonymus a Karácsony által annyira hiányolt – egészen a helyetteséig érő – korrupciógyanús hangfelvétellel szolgált. Nem mintha a korábbi felvételeken hallható „pénz-visszaosztogatás” nem számítana korrupciós ügynek, ám eddig „csupán” Barts J. Balázsnak, a fővárosi vagyonkezelő vezetőjének a neve merült fel érintettként, aki a maszatolós főpolgármesternek köszönhetően egy írásbeli fegyelmivel megúszhatta az ingatlanügyeket. A tegnapi felvétel arra utal, hogy a fővárosi önkormányzatnál egyes ingatlanügyletekben jutalékrendszer működött, ami egészen az egyik főpolgármester-helyettesig vezethet.

A legújabb hangfelvételen Gansperger Gyula – idén október 6-án elhangzott – beszélgetését halljuk egy ismeretlen férfival, amiben kifejti, hogyan történnek a fővárosnál az ingatlaneladások.

„– Igazándiból nem látunk tisztán. Mindig mondjuk, hogy a mesterek. Kit értünk mesterek alatt? Mert számunkra egy vagy maximum két mester létezik” – halljuk egy eddig ismeretlen férfi hangját.
„– Én elmondom neked, amit én tudok” – válaszolja Gansperger Gyula.
„– Na.
– Tehát a következőképpen áll fel ez a csapat, amit én megismertem. A Zsolt frontol.
– Azt tudom. A Zsolt mindenkit frontol.
– Van egy Berki Józsi nevű figura. Aki vagy az unokatestvére a Zsoltnak, vagy a testvére.
– Nem ő a Kiss Péternek, a…
– Ő volt a Kiss Péternek valami balkeze. A Kiss Ambrus volt a Kiss Péter titkárságvezetője. Tehát most a Berki Józsi a Kiss Ambrussal dolgozik együtt.
– Jó. Tehát a Kiss Ambrusnak az embere a Berki Józsi, akivel együtt csinálják. És a Berki Józsinak a testvére vagy unokatestvére a Berki Zsolt.”

Az elhangzottak szerint tehát Berki Zsolt, aki korábban szerződést kötött a Városháza eladására egy ingatlanirodával, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettessel állhat kapcsolatban. Mindez azért érdekes, mert Barts Balázs pénteken közreadott jelentésében azt állította Berkiről, hogy külső szereplőként mindössze ingatlanok eladásánál szokott közvetíteni, és 2017-ben kereste meg először a fővárosi vagyonkezelőt, de Gansperger Gyula szerint Berkinek politikai kapcsolatai vannak, ráadásul már a testvére (vagy unokatestvére) is rendelkezett ilyenekkel, hiszen Kiss Péternek, a volt szocialista miniszternek volt az embere.

A felvételen ezután Gansperger már arról beszél, hogy Kiss Ambrus és Tordai Csaba a volt miniszterelnök, Bajnai Gordon emberei, akiket Bajnai ajánlott be Karácsonynál, és hatalmas befolyással bírnak a fővárosnál. Mint ismert, Bajnai Gordon a kezdetektől segíti Karácsony Gergelyt, akit az elsők között biztosított nyilvánosan is támogatásáról, amikor az elindult a miniszterelnök-jelöltségért az előválasztáson.

A beszélgetés így folytatódik:

„– Ühm. Jó, tehát a Tordai Csaba, ő azt tudjuk, hogy azt meg is mondtam, ez a Gordonnak az embere. Tehát ez a Bajnai Gordon…
– A Tordai Csaba nem pénzezik. Tehát ő nincs bent ebbe a jutalékos rendszerben. Legalábbis…” – fogalmaz Gansperger az ismeretlennek.
„– Melyik részében? Ezt nem értem.
– A jutalékos rendszerben, amit nekem a Zsoltnak kell fizetnem.
– Igen.
– Az csak a Kiss Ambrus felé van.
– Tehát ez a Kiss Ambrus és a Karácsony van mögötte. Tehát a Bajnai Gordonnak az embere a Tordai Csaba…”

Gansperger egyértelműen „jutalékos rendszerről” beszél, amelyben Kiss Ambrus is érintett, és a felvétel szerint ha Tüttő Kata főpolgármester-helyettes vagy bárki más közbelépne, akkor Kiss Ambrusnak kell elrendeznie az ügyet. A folytatásban arról esik szó, hogy Barts Balázs a korábban taglalt szisztémában adhatott el egy hatalmas telket a Bécsi úton, és Bajnai Gordon – Karácsony Gergely mellett dolgozó – embereinek a feladatuk, hogy elintézzék, ha valamelyik főpolgármester-helyettes „beletúrna” bizonyos ügyekbe.

Karácsony Gergely főpolgármester és helyettese, Kiss Ambrus kedden sajtótájékoztatót tartott az ügy kapcsán. A főpolgármester idegesen magyarázkodott, és mindketten perrel fenyegetőztek, mivel szerintük a felvételen törvénysértő módon hangzottak el hazug rágalmak, és ezeknek a bemutatása, tényként felmutatása bűncselekmény. A főpolgármester-helyettes kijelentette: a felvételen beszélő embereket nem ismeri, nem találkozott velük, a megfogalmazott vádakat visszautasítja: „Büntetőfeljelentést teszek, mert azt mondta, hogy jutalékrendszert működtetek” – közölte Kiss Ambrus.

Könnyen megtörténhet, hogy a városvezetők kijelentései ismét elhamarkodottak, hiszen a maszkos alak úgy zárta a videót: „És még bele sem mentünk igazán.”

Láng Zsolt összehívná a rendkívüli közgyűlést

Az újabb hangfelvételre reagálva Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője közösségi oldalán nyílt levélben arra kérte a főpolgármestert, hogy csütörtökre vagy péntekre hívja össze a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését. A bejegyzésben úgy fogalmazott: „Ma egy újabb hangfelvétel került nyilvánosságra, ami arról tanúskodik, hogy rendszerszinten van komolyabb feltárnivaló a Városháza működése kapcsán, mint ahogy eddig hittük. A kérdések egyre csak sokasodnak. Ezért felszólítjuk Karácsony Gergelyt, hogy ne halogassa tovább az elkerülhetetlent, és biztosítsa, hogy végre elindulhasson az érdemi tényfeltárás.”

A Fidesz már hétfőn is kezdeményezte szerda reggelre a rendkívüli közgyűlés összehívását, ám azt a Főpolgármesteri Hivatal azzal a formai kifogással utasította el, miszerint az indítványt későn nyújtotta be a Fidesz. Budai Gyula országgyűlési képviselő már hétfőn bejelentette: befolyással üzérkedés gyanúja miatt feljelentést tesz a Városháza-gate ügyben.

Kapcsolódó írásaink