Belföld

Francia energialobbi állhat Márki-Zay előretörése mögött?

Jó eséllyel a magyar embereket korábban kizsigerelő energetikai multinacionális cégek szeretnének visszatérni Magyarországra egy kormányváltást követően, hiszen a balliberális kormányok időszaka „szabad rablást” jelentett számukra.  Márki-Zay Péter korábban is ezeknek a multiknak dolgozott, és ma is az ő érdekeiket képviseli többek között a rezsicsökkentés támadásával. Könnyen lehet, hogy ők állnak a hódmezővásárhelyi polgármester mögött - számol be a Kontra.

Francia energialobbi állhat Márki-Zay előretörése mögött?
2010-re hazánkban kellett a legtöbbet fizetni az áramért és a földgázért, Fidesz-kormány ennek az állapotnak vetett véget a rezsicsökkentéssel
Fotó: Századvég

Az ellenzék közös baloldali miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter közel  egy évtizedig az akkor francia többségi tulajdonban lévő EDF-Démász vezetőjeként dolgozott - hívta fel a figyelmet a Kontra.

A baloldali kormányok 2008-ra teljesen liberalizálták mind a villamosenergia-, mind a gázszektort. Az így ellenőrizhetetlen helyzetbe került multik pedig kényük-kedvük szerint verték fel az árat. 2010-re hazánkban kellett a legtöbbet fizetni az áramért és a földgázért - számol be a lap. 

A Fidesz-kormány ennek az állapotnak vetett véget a rezsicsökkentéssel és a stratégiai cégek, így többek közt a Démász visszavásárlásával. Ennek a ténynek az ismeretében nem lehet véletlen, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje (a Brüsszel által szintén ellenzett) rezsicsökkentés eltörlésével kampányol - hangsúlyozták.

További részletek megtekinthetőek a Kontra oldalán megjelent cikkben.

Kapcsolódó írásaink