Külföld

„A magyar bástya kitart”

Döntött az Európai Unió Bírósága és helyt adott az Európai Bizottság keresetének, amelyet az úgynevezett „Stop Soros” törvénycsomag egyes elemeivel kapcsolatban indított - írja Varga Judit igazságügyminiszter a közösségi oldalán. 

„A magyar bástya kitart”
Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: Facebook / Varga Judit

Varga Judit azt írta: döntött az Európai Unió Bírósága és helyt adott az Európai Bizottság keresetének, amelyet az az úgynevezett „Stop Soros” törvénycsomag egyes elemeivel kapcsolatban indított.

Az igazságügyi miniszter sajnálatosnak nevezte, hogy a bíróság nem vette figyelembe a magyar kormány szakmai érveit.

Hozzátette: „mindannyian tudjuk, hogy a brüsszeli bürokrácia szemét valójában az szúrta, hogy bűncselekménynek minősítjük a jogellenes bevándorlás támogatását és elősegítését, mivel nem akarjuk, hogy külföldi NGO-k szervezzék illegális migránsok betelepítését Európába”.

Kiemelte: a bíróság ítéletével kimondta azt, amit „soha nem gondoltunk volna”, hogy Magyarországnak gyakorlatilag támogatnia kell az embercsempészetet.

„Mi lesz ezután? Megbüntetik a tagállamokat csupán azért, mert védik a kontinenst a tömeges bevándorlástól?” - tette fel a kérdést.

„Illúzióink már nincsenek, de egy dolog biztos: mi továbbra is meg fogjuk védeni Európát. Akár tetszik a brüsszeli buboréknak, akár nem!” - fogalmazott Varga Judit.

Uniós bíróság: Jogsértő a menedékkérők számára történő segítségnyújtás bűncselekménynek minősítése Magyarországon 

 Magyarország megsértette az uniós jogot azáltal, hogy büntethetővé tette a nemzetközi védelemre jogosulatlanok menekültügyi eljárásának kezdeményezését segítő tevékenységet - ismertette ítéletét az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága kedden.

Az ügy előzménye, hogy a magyar Országgyűlés 2018 júniusában elfogadta a „Stop Soros” törvénycsomagot, amelynek alapján büntethető lett az illegális bevándorlás elősegítése, támogatása.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárás keretében az uniós bírósághoz fordult, azt kifogásolva, hogy Magyarország az uniós menekültügyi jogszabályokba ütközően korlátozza a menedékkérőknek tanácsadást és segítséget nyújtók tevékenységét, valamint megsérti a menedékkérők arra vonatkozó jogát, hogy ténylegesen találkozhassanak és kapcsolatban lehessenek az ilyen tevékenységet folytató szervezetekkel és emberekkel.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom