Belföld

Márki-Zay Péter lényegében megegyezett Gyurcsánnyal

Hétértékelő. Kiszelly Zoltán politológus: Karácsony Gergely most szembesül azzal, mi történt Budapesten, miközben ő a város ügyei helyett a kampányolással volt elfoglalva

Márki-Zay Péter ugyan azzal kampányol, hogy ő a 2010 előtti és az azt követő időszakot is elutasítja, ám a korábbi időszak éppen benne találta meg azt az embert, akivel könnyebben vissza tudnának kerülni a hatalomba – értékelte az elmúlt hetet lapunk számára Kiszelly Zoltán politológus, aki beszélt a Városháza eladásának botrányáról és az elhibázott nyugati energiapolitikáról is.

Márki-Zay Péter lényegében megegyezett Gyurcsánnyal
Brüsszel a szén-dioxid-adóval még nehezebb helyzetbe hozná az embereket
Fotó: MH/Katona László

Márki-Zay Péter számíthat Gyurcsány Ferenc támogatására, azaz Gyurcsány embere, és az együttműködés érdekében a megegyezést lényegében már meg is kötötték – szögezte le Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója. Hozzátette: csupán kommunikációs paneleket használ a baloldal miniszterelnök-jelöltje, amikor a tiszták koalíciójáról beszél, mert azokat a választókat igyekszik megnyerni, akik elvetik a Gyurcsány-korszakot, de a jelenlegi kormány politikájával szemben is kritikusak.

„Azt viszont látni kell, ahogy Karácsony Gergely a fővárosban nem tud a DK, a legnagyobb baloldali frakció nélkül döntéseket hozni, úgy Márki-Zay Péter is a várhatóan legnagyobb frakcióval rendelkező Gyurcsány Ferencre kell számítson – folytatta a politikai elemző. – Ezt nem csupán a fővárosban, hanem minden olyan településen látjuk, ahol az ellenzéki összefogás irányítja az önkormányzatot. Bármilyen témáról is van szó, azt tapasztaljuk, hogy a forgóajtón mindig a DK-sok jönnek ki elsőként. Ugyanazok az emberek vannak meghatározó pozícióban, mint kétezer-tíz előtt; ugyanazokat a mutyikat kezdik újra, mint korábban, amelyeket hol a buszbeszerzésnél, hol a Városháza eladásánál látunk. Ez a fővárosnál kicsiben látszott, és most ugyanaz nagyban Márki-Zaynál is visszaköszön. Azok az emberek, azok a politikusok, az a politika térne vissza a baloldal választási győzelme esetén, ami kétezer-tíz előtt már megbukott.”

Kiszelly Zoltán szerint a rezsicsökkentés vagy a migráció kapcsán Gyurcsány és Márki-Zay lényegében ugyanazt mondja, a különbség csak a megfogalmazásban van. „Brüsszelben azt mondják, hogy ne együnk annyi vörös húst, mert ez a szén-dioxid és a metánkibocsátás növekedésével jár együtt, elég hetente egyszer húst enni” – idézte fel az uniós vezetők által hangoztatott gondolatot az elemző

. „Látjuk, hogy Nyugat-Európában már erre készülnek fel. Ezt mondja Márki-Zay Péter is, csak ő nem azt mondja, hogy a brüsszeli terveket venné át, míg Gyurcsány kifejezetten az európai egyesült államokat szeretné megvalósítani. Az illegális bevándorlás esetében ugyanígy csak a kifejezésmódban van különbség közöttük, mindketten támogatnák az Európai Unió betelepítésre épülő migrációs politikáját.”

Márki-Zay Péter ezen a héten Brüsszelben próbálja továbbépíteni magát, és az elemző szerint a szén-dioxid-adóval Brüsszel meg akarja duplázni a benzinárakat. „Úgy látják az uniós vezetők, hogy az újabb adó nélkül az emberek nem akarnak átülni a benzines és dízelautókból az elektromos meghajtású gépkocsikba. Márki-Zay kritika nélkül igyekszik megfelelni ezeknek az elvárásoknak.

Lényegé­ben ezért próbálja elhitetni, hogy elhibázott a kormány rezsipolitikája, és helyette takarékossággal, kevesebb víz- és fűtéshasználattal kell eredményt elérni. Mindennek a hátterében az elhibázott brüsszeli energiapolitika áll, amit jól mintáz Németország, ahol éppen most akarják leállítani az utolsó atomerőműveket, hiába bizonyosodott be, hogy az alternatív energiaforrások nem képesek a kieső energiamennyiséget pótolni.

A budapesti Városháza eladása körüli botrányt a politológus úgy értékelte: „Karácsony Gergely most szembesül azzal, mi történt a Fővárosi Önkormányzatnál, miközben ő a város ügyei helyett a kampányolással volt elfoglalva. Mivel vele együtt a kétezer-tíz előtti világ emberei tértek vissza, természetesen ugyanazokat a mutyikat, eljárásokat láthatjuk, amelyek korábban az egész országnak hatalmas károkat okoztak. Aligha véletlen, hogy éppen Niedermüller Péter, a DK politikusa kezdeményezte egy vizsgálóbizottság felállítását” – fogalmazott Kiszelly Zoltán.

Kapcsolódó írásaink