Belföld

Városháza-botrány: Karácsony újra hazugságspirálban

A fővárosi Fidesz vizsgálatot követel az ügyben, és választ vár arra, valóban készült-e tanulmány a műemlék épület értékesítéséről, ha igen, arról ki tudott

A budapesti Városháza tervezett eladását Karácsony Gergely néhány napja még álhírnek, szánalmas propagandának minősítette, ám tegnap már be kellett ismernie, hogy tárgyaltak az értékesítésről.

Városháza-botrány: Karácsony újra hazugságspirálban
Láng Zsolt: A főpolgármester már nem kontrollálja a folyamatokat, Budapest két éve sodródik
Fotó: MH

Az elmúlt héten Karácsony Gergely még azt állította, nincs Városháza-ügy, az újabb és újabb bizonyítékok hatására viszont tegnap már elismerte, hogy valóban volt tárgyalás erről a kérdésről. Ismét hazugságspirálba kormányozta tehát saját magát a főpolgármester. A botrányt november 4-én az Index robbantotta ki, amikor megírta, hogy Karácsony eladná a Városháza épületét. Karácsony közösségi oldalán úgy reagált: „Az ingatlan értékesítéséről semmilyen döntés nem született, arra nem keres vevőt a Fővárosi Önkormányzat.”

Másnap az Index nyilvánosságra hozta a birtokába került szerződést egy ingatlanközvetítővel. A főpolgármester közölte: „Ingatlanközvetítőt a Fővárosi Önkormányzat nem alkalmaz ingatlanok értékesítésénél, azokat a saját, százszázalékos tulajdonú vagyonkezelője bonyolítja le.” A Városháza értékesítése érdekében lépéseket sem tett a Fővárosi Önkormányzat – szögezte le.

November 7-én egy hangfelvétel jelent meg, amelyen két férfi beszélget, egyikük jól hallhatóan megnevezte Berki Zsoltot, és részletesen elmondta, hogy Berki közreműködésével hogyan jutott hozzá a fővárosi önkormányzat egyik ingatlanához. Hamarosan kiderült, Gansperger Gyula, Bajnai Gordon bizalmasa és a Wallis Zrt. élén utódja lehet a felvétel egyik szereplője.

Az egyértelműen Karácsony időszakához kötődő ingatlanmutyi kapcsán a főpolgármester kijelentette, a XXII. kerületi ingatlan értékesítéséről a Tarlós-féle városvezetés döntött. Tarlós István rámutatott: a tényleges értékesítési folyamat akkor kezdődik, amikor kiírják a pályázatot, ami 2020 áprilisában történt meg, és úgy fogalmazott: „Karácsony Gergely üzemszerűen hazudik.” Tarlós gyáva embernek tartja utódját, „aki minden zavaros ügyben a kezét tördeli, és másra mutogat”.

Időközben Karácsony az eladási szándékot azzal igyekezett cáfolni, hogy bejelentette: megkezdik a Városháza park felújításának előkészítését, és azt mondta, nem indít belső vizsgálatot, és „hülyeség miatt” nem tud feljelentést tenni. Kedden ismét egy rejtélyes felvétel került napvilágra, amelyen a tervezett adásvétel előkészítéséről négy férfi beszélget, köztük Barts Balázs, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. elnök-vezérigazgatója. A közparkról elhangzik: létrehoznák ugyan, de rövid időn belül szét is rombolnák.

Most már a főpolgármester sem tagadja, valóban tárgyaltak a Városháza eladásáról. A tegnapi közlemény szerint a vagyonkezelő által készített döntés-előkészítő tanulmány számbavette az ingatlan lehetséges rövid távú, középtávú és hosszú távú fejlesztési lehetőségeit, azok hozzávetőleges bevételeinek és költségeinek becslésével. A budapesti Fidesz frakcióvezetője, Láng Zsolt azt követeli, hogy Karácsony Gergely haladéktalanul rendeljen el vizsgálatot.

Láng szerint Karácsonynak számos kérdésre választ kell adnia, többek közt arra, ki hatalmazta fel a vagyonkezelőt, hogy tárgyaljon az épület eladásáról, ki hatalmazta fel, hogy egyeztessen a tanulmányról piaci szereplőkkel, Gansperger Gyulával, Berki Balázzsal.

Kapcsolódó írásaink