Belföld

Meredeken felszálló ágba került a járvány

Tovább nőtt a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben a legtöbb nagyvárosban, meghaladta a nyolcezret az újonnan diagnosztizált covidfertőzöttek száma

Megugrott a fertőzöttek száma, a kórházak igény szerint bővítik a koronavírusos betegek ellátásába bevont helyek és az egészségügyi dolgozók számát, halasztható műtéteket elnapolhatnak, és az ellátások átszervezésére is sor kerülhet. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Egyetem kötelezővé tette dolgozóinak a koronavírus elleni védőoltást.

Meredeken felszálló ágba került a járvány
Emlékeztető oltás Moderna-vakcinával a nagykanizsai kórházban
Fotó: MTI/Varga György

Meghalt 98 beteg, és újabb 8434 koronavírus-fertőzöttet találtak – közölte a Koronavirus.gov.hu tegnap. Hozzátették: eddig 5 981 915 embert oltottak be, közülük 5 760 912-en a második, 1,431 mil-lióan pedig a harmadik adag vakcinát is megkapták. Az aktív fertőzöttek száma 78 025, kórházban 4830 főt ápolnak, közülük 463-an vannak lélegeztetőgépen. A kormányzati portál tudatta: a covidbetegek számának növekedése miatt – a járvány előző hullámainak felszálló ágához hasonlóan – a kórházakban növelték a koronavírusos páciensek ellátására kijelölt ágyak számát.

A betegek védelméért és az egészségügyre háruló teher csökkentéséért egyes kórházakban ismét szükségessé válhat a halasztható műtétek elnapolása – tették hozzá. A Hvg.hu kérdésére az Országos Kórházi Főigazgatóság megerősítette, a halasztható műtétek elnapolása mellett – a járvány korábbi hullámában tett intézkedésekhez hasonlóan – a megyei ellátások átszervezésére is sor kerülhet. A kórházak rugalmasan alkalmazkodnak a járvány alakulásához, igény szerint bővítik a koronavírusos betegek ellátásába bevont kórházi helyek és az egészségügyi dolgozók számát – szögezte le a főigazgatóság.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint továbbra is a koronavírus-járvány felszálló ágát jelzik a szennyvízadatok. A 44. héten tovább nőtt a koronavírus örökítőanyagának átlagkoncentrációja a szennyvízben, és ez a tendencia várhatóan tovább folytatódik. A vizsgált települések közül emelkedő tendencia látható a Budapest környéki agglomeráció közös mintájában, valamint Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Szolnokon, Tatabányán és Veszprémben. Csökkenő tendencia egyetlen városban sem tapasztalható. Az örökítőanyag-koncentráció 16 mintában emelkedett, hat település pedig mérsékelt minősítést kapott.

Két felsőoktatási intézményben is kötelezővé tették az oltást. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Járványügyi Operatív Koordináló Testület tájékoztatója szerint az egyetem valamennyi foglalkoztatottja köteles felvenni a koronavírus elleni védőoltást, és ezt igazolnia is kell legkésőbb december 15-ig. A HVG úgy tudja, kötelezővé tették az oltást a Szegedi Egyetemen dolgozóknak is, és ha 45 napon belül nem veszi fel az intézményben bármilyen jogviszonyban foglalkoztatott a vakcinát, akkor fizetés nélküli szabadságra küldik.

Kapcsolódó írásaink