Gazdaság

Gyors kormányzati lépés az üzemanyagárak ellen

Az intézkedés védelmet nyújt a háztartások és a vállalatok számára a további áremelkedés ellen

Hazánk az unión belül másodikként maximálta a benzin és a gázolaj alaptermékek kiskereskedelmi árát, november 15-től egységesen 480 forintba kerülnek. Az intézkedés három hónapra szól, jelentősen csökkentve a termelési költséget, javítva a versenyképességet.

Gyors kormányzati lépés az üzemanyagárak ellen
Gyors kormányzati lépés az üzemanyagárak ellen
Fotó: MH

Az elmúlt hónapokban a globális nyersolajpiacon tapasztalható drasztikus áremelkedés világszerte magas üzemanyagárakat eredményezett, ami egyfelől közvetlen terhet jelent a háztartásoknak, másfelől megemelte a vállalatok termelési költségeit és így közvetetten a végfogyasztói árakat – mondta el lapunk megkeresésére Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Energia- és Klímapolitika Üzletág vezetője.

Kiemelte: ráadásul egyelőre semmilyen jel nem utal arra, hogy a következő hónapokban csökkenne a nyomás. A jelenlegi tendenciák alapján inkább a nyersolajárak további emelkedésére lehet számítani, ezért számos ország fontolgatja az állami beavatkozást.

Magyarország az EU-ban Horvátország után másodikként döntött konkrét beavatkozásról: a kormány november 15-től 480 forintban maximálja a benzin és a gázolaj alaptermékek kiskereskedelmi árát – magyarázta a szakértő.

Hortay Olivér hangsúlyozta: ez a mostani helyzetben öt százalékot meghaladó árcsökkentést jelent, de ami még fontosabb, védelmet nyújt a háztartások és a vállalatok számára a további áremelkedés ellen. Az intézkedés csökkenteni fogja a családok terheit és a vállalatok termelési költségeit, ezen keresztül hozzájárul Magyarország versenyképességének javulásához – tette hozzá a vezető.

Az intézkedést Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán is bejelentette. A miniszterelnök posztjával a csütörtöki Kormányinfón elhangzott hatósági ármaximálásra reagált.

Ott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: a maximált ár három hónapra szól, azt követően felülvizsgálják. Hozzátette: az üzemanyagok jövedéki adója itthon a legalacsonyabb, így a kereskedői árrésből lesz megoldva az ármaximálás.

Kapcsolódó írásaink