Belföld

Szerződés bizonyítja, hogy Karácsonyék el akarják adni a Városházát

Az Index birtokában lévő dokumentumok bizonyítják, hogy hiába magyarázkodott a városvezetés, mintegy 40 milliárd forintért kínálnák a Városháza épületét. Budapest egyik legértékesebb telkére a rajta lévő műemléki védelem alatt álló épülettel együtt az a cég igyekszik vevőt találni, amely évekkel ezelőtt az MSZP székházát is értékesítette. A megbízó ráadásul azzal csábítja a potenciális vevőt, hogy segítenek majd a szükséges építési engedélyek beszerzésében, amelyekkel akár szállodát, irodaházat, vagy esetleg bankcentert alakítanának ki a városháza helyén.

Szerződés bizonyítja, hogy Karácsonyék el akarják adni a Városházát
Karácsony Gergely eladná a Városházát
Fotó: MH

Az ingatlan értékesítéséről semmilyen döntés nem született, arra nem keres vevőt a Fővárosi Önkormányzat - így reagált Karácsony Gergely arra, hogy a Városháza eladására készülhetnek az általa vezetett budapesti önkormányzatnál.  A főpolgármester határozott tagadása kissé elhamarkodottnak tűnik, ugyanis egy szerződés szerint már meg is bíztak egy ingatlanközvetítő céget, hogy vevőt keressen Budapest Főváros Önkormányzata valószínűleg egyik legértékesebb ingatlanára.

Dokumentum a Városháza eladásáról
Fotó: index.hu

A dokumentum szerint a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft. az a cég, amelyet megbíztak az ügylet lebonyolításával. A szerződésben rögzítették: 1 millió 150 ezer euró, azaz több, mint 400 millió forint tanácsadói díj járna az ingatlanközvetítésért annak a cégnek, amelynek tulajdonosa Beák Attila Endre, aki elismert név az ingatlanközvetítői szakmában és a Magyar Ingatlanszövetség (Maisz) elnökségének is tagja.

Beák Attila onnan is ismert, hogy még 2009-ben az ő közreműködésével adták el a Magyar Szocialista Párt II. János Pál pápa – egykori Köztársaság - téren fekvő székházát.

A portálhoz került szerződés szerint a Városháza vételára 100 millió euró plusz áfa lenne, ami meghaladja a 40 milliárd forintot. Ebből a hatalmas összegből fizetnék ki a sikeres értékesítés esetén a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft. részére a közvetítői díjat.

A kontraktus melléklete arra vonatkozóan is tartalmaz részleteket, hogy milyen hasznosítási lehetőségekkel kecsegtetheti a potenciális vevőt az ingatlanos cég. Az iratokban egyebek mellett kitérnek arra, hogy

A beruházónak lehetősége nyílna egy 1500 férőhelyes, három szintes mélygarázs építésére, valamint a már meglévő óriási épületet közel 30 ezer négyzetméterrel ki is bővíthetné.

„Megvalósítható a beruházás keretében vegyes rendeltetésű komplex elképzelés, tekintettel a terület kimagaslóan kiváló lokációjára, egyedi adottságára„ – szerepel a melléklet szövegében, amelyben példákat is felsoroltak a hasznosítási lehetőségekre vonatkozóan. Ezek szerint – többek között – irodák, üzletek, bankcenter és szálláshely is kialakítható lenne a jelenlegi városháza helyén.

Dokumentumok a Városháza hirdetéséről
Fotó: index.hu

A főváros hozzáállását a projekthez talán az érzékelteti a leginkább, hogy – a szerződés szövege szerint – azzal csábítják a potenciális vevőt, hogy „lehetőség lesz az új tulajdonosnak, befektetőnek arra, hogy az adásvétel után igénybe vegyen olyan lehetőséget, ami az elképzelésének megfelelő építési engedélyek megszerzésében segítségére lehet”.

Mindezt egy műemlékvédelem alatt álló épület átalakításával valósítanák meg, egy olyan területen Budapest belvárosának szívében, amely világörökségi övezetben fekszik, és egy kiemelten védett régészeti lelőhely, a régi városfal húzódik keresztül rajta.

A szerződésben megbízóként a Berki Zsolt tulajdonában lévő Northern Rock Kft. szerepel, amely úgy kínálja eladásra az ingatlant, hogy láthatóan beható ismeretekkel rendelkezik annak paramétereiről, valamint az értékesítéshez az önkormányzatnál meglévő jó kapcsolataira való célozgatással igyekszik megnyerni a majdani befektetőt.

Northern Rock Kft. tártolt cégkivonata
Fotó: Igazságügyi Minisztérium

A patinásnak nem nevezhető, hivatalosan üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadással foglalkozó Northern Rock Kft.-t 2019 szeptemberében – nem sokkal Karácsony Gergely budapesti választási győzelme előtt – alapították, 3 millió forint jegyzett tőkével. Az Index információi szerint idén júliusban a cégbíróság eltiltotta a Kft.-t a további működéstől, így az hivatalból törlési eljárás alatt áll.

A Northern Rock Kft. tulajdonosa, az ingatlanközvetítővel kötött szerződést is aláíró Berki Zsolt neve sem először kerül elő a sajtóban. A férfi az Infopark-ügyként ismert üzletben volt érintett.

Ő volt az, aki társaival közösen feljelentette Leisztinger Tamást, azzal vádolva meg a baloldali üzletembert, hogy megzsarolta őket.

Az Indexhez került lévő szerződés tehát minden kétséget kizáróan bizonyítja, hogy a budapesti Városháza épületét és a környező telekegyüttest értékesítésre kínálják az ingatlanpiacon.

A negyven milliárd forintos összeg – mint az a dokumentumból szintén kiderül – nem közcélra, hanem akár kereskedelmi célra is hasznosulhat a jövőben.

Láng Zsolt: Karácsony Gergely tisztázza a Városháza eladásáról szóló híreket!

Nyílt levélben kéri a fővárosi Városháza eladásáról szóló hírek tisztázását Karácsony Gergely főpolgármestertől Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője.

A Fidesz Budapest pénteken a Facebook-oldalán tette közzé a kormánypárti politikus levelét. Láng Zsolt azt írta: a Városháza eladásáról szóló csütörtöki sajtóhírekre Karácsony Gergely mindenki számára megnyugtató választ adott, pénteken azonban újabb fejlemények kerültek nyilvánosságra. Ennek fényében pedig több kérdés megválaszolását kéri.

Láng Zsolt választ vár arra, hogy a pénteki sajtóértesülések alapján kíván-e Karácsony Gergely belső vizsgálatot indítani a médiában megnevezett cég felhívásával kapcsolatban, amely a Városháza eladásáról szól.

Objektum doboz

Van-e olyan fővárosi illetékes, aki a főpolgármester tudta nélkül valóban tárgyalásokat kezdett a Városháza teljes épületének és telkének eladásáról? - kérdezte a frakcióvezető, aki arra is kíváncsi, hogy ha a hírekben megnevezett cég semmilyen bíztatást nem kapott a Fővárosi Önkormányzattól vagy annak bármely munkatársától, indít-e ellenük jogi lépéseket Karácsony Gergely.

„Minden budapesti számára fontos, hogy mielőbb tisztán láthassa Önnel együtt az elmúlt két nap híreinek valóságtartalmát!” - fogalmazott levelében Láng Zsolt, aki azonnali választ vár Karácsony Gergelytől.

Belső vizsgálatot vár még Niedermüller Péter, Erzsébetváros baloldali polgármestere is a Városháza tervezett eladásával kapcsolatban kirobbant botrány ügyében.

Kapcsolódó írásaink