Belföld

A közvélemény a gyurcsányi politika visszatérését látja Márki-Zayban

Márki-Zay Péter, a baloldal kormányfő-jelöltjének politikai identitása nehezen meghatározható. Miközben az elmúlt években Hódmezővásárhely polgármestere többször is hangot adott „konzervatív”, „keresztény” elkötelezettségének, az október 23-án tartott beszédében Gyurcsány Ferencet és Soros Györgyöt is védelmébe vette. A balliberális oldal miniszterelnök-jelöltjének politikai orientációja körüli kérdőjelekre tekintettel a Századvég megvizsgálta, hogy a magyarok szerint – esetleges megválasztása esetén – milyen politika várható Márki-Zaytól, különösen annak tükrében, hogy a Gyurcsány vezette baloldali koalíció támogatását élvezi.

A közvélemény a gyurcsányi politika visszatérését látja Márki-Zayban
A közvélemény a gyurcsányi politika visszatérését látja Márki-Zayban
Fotó: Századvég

A kutatás rámutat, hogy a megkérdezettek több mint háromnegyede (76 százaléka) úgy látja, a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc támogatja Márki-Zay Pétert az ellenzék kormányfőjelöltjeként.

Ezzel összefüggésben a magyarok 61 százaléka igaznak véli azt az állítást, hogy Márki-Zay azon ellenzéki összefogás színeiben indul a 2022-es országgyűlési választásokon, amely Gyurcsány Ferenc szocialista politikáját hozná vissza.

A kutatás rámutat, hogy a megkérdezettek több mint háromnegyede (76 százaléka) úgy látja, a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc támogatja Márki-Zay Pétert az ellenzék kormányfőjelöltjeként
A kutatás rámutat, hogy a megkérdezettek több mint háromnegyede (76 százaléka) úgy látja, a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc támogatja Márki-Zay Pétert az ellenzék kormányfőjelöltjeként
Fotó: Századvég

Azoknak az aránya, akik szerint nem várható Márki-Zay Pétertől a gyurcsányi baloldali politika „feltámasztása”, 29 százalékra tehető. A 2010 előtti balliberális kormányzás meghatározó elemét képezte a magyar családoknak nyújtott támogatások megvonása, illetve az embereket és vállalkozásokat érintő közterhek sorozatos emelése. Ennek fényében nem meglepő, hogy minden második válaszadó (50 százalék) azon az állásponton van, hogy a hódmezővásárhelyi polgármestert olyan politikusok és pártok is támogatják, akik eltörölnék a családi adókedvezményeket, valamint növelnék az adók mértékét.

Márki-Zay Péter engedne Brüsszel nyomásának

A Századvég elemzése rávilágított, hogy Márki-Zay Péter az előválasztási győzelmét követően egyértelműen elköteleződött a brüsszeli elvárások teljesítését célzó, a hazai baloldal által évek óta követett politikai irányvonal mellett.

A közvélemény-kutatás tükrében kijelenthető, hogy az említett állítás összhangban van a választók álláspontjával. A felmérés alapján megállapítható ugyanis, hogy a magyarok kétharmada (66 százaléka) van meggyőződve afelől, hogy Márki-Zay szerint Magyarországnak Brüsszelről kellene példát vennie az értékek, a migráció, a szociális kérdések, továbbá az adópolitika tekintetében.

Ezen felül a megkérdezettek 59 százaléka igaznak ítéli azt az állítást, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltjét olyan politikai erők is támogatják, amelyek – Brüsszel nyomásának engedve – utat nyitnának a bevándorlóknak, ezzel szemben 29 százalékuk szerint ez nem felel meg a valóságnak.

Ehhez hasonlóan a válaszadók 53 százaléka azt feltételezi, hogy Márki-Zay Péter mögött olyan politikusok és pártok is állnak, akik hagynák, hogy Brüsszel emelje az áram és a gáz árát.

A Gyurcsány–Márki-Zay-féle baloldal az energiatakarékosságra ösztönzésre hivatkozva eltörölné azt az üzleti modellt, amely a lakosság számára lehetővé tette Európa legalacsonyabb rezsijét, és éves szinten négyszázezer forinttal növelné a háztartások terheit.

Kapcsolódó írásaink