Belföld

A forradalom leverését gyászolta az ország

„Devictus vincit", azaz legyőzetve győz – emlékezett meg közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök az 1956-os forradalom és szabadságharc leveréséről.

A forradalom leverését gyászolta az ország
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és a Nemzeti Fórum elnöke
Fotó: MH / Purger Tamás

A bejegyzéshez egy fényképet is mellékelt, „Hallgatnak a harangok" felirattal. A nemzeti gyásznapon az Országház előtti Kossuth Lajos téren katonai tiszteletadás mellett, Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka jelenlétében felvonták, majd félárbócra engedték Magyarország nemzeti lobogóját az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 65. évfordulóján. A Parlamentre a fekete gyászzászlót is kitűzték.

Országszerte tartottak megemlékezéseket és gyújtottak gyertyát a forradalom áldozataira emlékezve. Áder János köztársasági elnök lerótta kegyeletét, és virágcsokrot, valamint koszorút helyezett el a rákoskeresztúri Új köztemető 298-as, illetve 301-es parcellájában.

Országszerte megemlékeztek az 1956-os forradalom mártírjairól
Országszerte megemlékeztek az 1956-os forradalom mártírjairól
Fotó: MH / Purger Tamás

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és a Nemzeti Fórum elnöke, valamint Ruszin-Szendi Romulusz a magyar orvos hősi halottak emlékművénél tartott megemlékezést. Az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjainak emlékművénél, a pestszentlőrinci Hargita téren id. Lomnici Zoltán, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének tiszteletbeli elnöke mondott beszédet.

Este koncerttel emlékeztek az áldozatokra a Szent István-bazilikában. Az emlékkoncerten a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Magyar Rádió Énekkara előadásában csendült fel Mozart Requiem című műve.

„Nem volt hiábavaló 1956 hőseinek küzdelme és áldozata, mert az a pár hét magyar szabadság olyan sebet ejtett a vörös diktatúrán, hogy az soha többé nem lehetett már olyan, mint azelőtt volt” – közölte Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője.

A budapesti Fidesz közösségi oldalán Raymond Aron francia filozófus, szociológus, politológus szavaival emlékezett meg a nemzeti gyásznapon. „A magyar forradalom győzelem a vereségben, mindörökre egyike marad azoknak a ritka eseményeknek, amelyek visszaadják az embernek önmagába vetett hitét, és emlékeztetik sorsa értelmére, az igazságra" – idézte a párt a tudóst.

Kapcsolódó írásaink

Lezsák: Nem feledjük az 1956-os Moszkvát

ĀAranykort érlelő időt él nemzetünk 2010 óta, az Alaptörvény adta nemzeti program megteremti az élet valamennyi területének megújhodását – hangsúlyozta az Országgyűlés alelnöke