Belföld

Országszerte 206 helyszínen, 25 milliárd forintból épülnek lakóotthonok

Azzal, hogy több száz fős szociális ellátóintézmények helyett néhány fős családi házakban élhetnek a fogyatékossággal élő emberek, elkezdődött a korábbi, kommunista időket idéző szociálpolitika örökségének lebontása - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára szerdán Vésztőn.

Országszerte 206 helyszínen, 25 milliárd forintból épülnek lakóotthonok
Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára
Fotó: MH/Katona László

Fülöp Attila egy 12 fogyatékossággal élő embernek otthont adó családi ház, úgynevezett támogatott lakóotthon átadóján beszélt. A beruházás a Kiköltözünk! elnevezésű program részeként jött létre a Békés megyei településen.

Az államtitkár hangsúlyozta, ehhez szükség volt a közösség támogatására, befogadására is.

Országszerte 206 helyszínen, 25 milliárd forintból épülnek hasonló lakóotthonok; a program a fogyatékos intézményi ellátás kereteinek megújítását jelenti - emelte ki.

Fülöp Attila emlékeztetett, a szociális és gyermekvédelmi szektorban dolgozók - mintegy 90 ezer ember - bére húsz százalékkal emelkedik január 1-jétől.

Kovács József (Fidesz) országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, „jó út, amelyet a kormány kijelölt az ellátórendszer számára”, ugyanis ilyen házakban élni ilyen házakban élni jobb életminőséget jelent a fogyatékkal élőknek a nagy intézmények után.

Vésztőn hat lakóingatlan épül, egybe már beköltözött 12 ember. További háromba még idén beköltöznek az ellátottak, két ingatlan várhatóan jövő év végére készül el. A programra 655 millió forintot fordítanak; az összegből felújították a házak közelében lévő szolgáltatóközpontot is. A lakóotthonokba 72 fogyatékkal élő személy költözik majd be.

A vésztői önkormányzat ingyenesen biztosította a telkeket a lakóotthonoknak.

Békés megyében más teleüléseken is van ilyen program. Eleken 72-en, Magyarbánhegyesen, Mezőkovácsházán és Medgyesegyházán összesen 120-an költöznek ki támogatott lakóotthonokba - mondta Kállai Mária, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Békés Megyei Kirendeltségének igazgatóhelyettese.

Kapcsolódó írásaink

Irányadó lett a magyar modell

ĀXXI. Század Intézet: Magyarország az elmúlt tíz év során méreténél jóval jelentősebb politikai impaktfaktort volt képes elérni

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom