Belföld

Márki-Zay Péter leradírozná a rezsicsökkentést

Dömötör Csaba: Gyurcsány Ferenc hülyeségnek, Márki-Zay Péter pedig ostobaságnak nevezte a rezsicsökkentést, mindent a fogyasztókra terhelne

Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje felelőtlen lépésnek nevezte a rezsicsökkentést is, amivel az a baj, hogy nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni.

Márki-Zay Péter leradírozná a rezsicsökkentést
Vannak témák, amikről Karácsony és Márki-Zay tudatosan nem beszélnek
Fotó: MH/Purger Tamás

Úgy tűnik, Márki-Zay Péter minden témában igyekszik felvenni a gyurcsányi tempót – jelentette ki videónyilatkozatában Nacsa Lőrinc kedden. A KDNP frakciószóvivője a sajtóban megjelent cikkekre utalt, amelyek szerint a baloldal miniszterelnök-jelöltje szó szerint ostobaságnak nevezte a rezsicsökkentést, szerinte csak egyetlen módja létezik ennek, ha kevesebb vizet, áramot és gázt használnak a háztartások.

A frakciószóvivő úgy fogalmazott: úgy látszik, hogy Márki-Zay nem különbözik főnökétől, hiszen nemcsak a migrációt támogatja, ahogyan Gyurcsány Ferenc is, hanem a rezsicsökkentést is ellenzi. Nacsa Lőrinc a videóban kijelentette, a Fidesz és a KDNP nem hagyja, hogy visszatérjenek a múlt ötletei és emberei, és megerősítette, továbbra is kiállnak a rezsicsökkentés mellett, és megvédik annak eredményeit. Nem fordulhat elő az, ami megtörtént a Gyurcsány-kormányok alatt, amikor elszabadultak az energiaárak, emiatt veszélybe kerültek a háztartások – hangsúlyozta a kormánypárti politikus, aki szerint Márki-Zay Péter ezeket az időket sírja vissza.

Márki-Zay Péter – a HVG által rendezett baloldali miniszterelnök-jelölti vitán – a DK-s Dobrev Klárával polemizálva ostobaságnak nevezte a Fidesz részéről a rezsi csökkentését. „Az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni” – fogalmazott árulkodón, kétséget sem hagyva afelől, hogy a baloldal hatalomra jutása esetén miként milyen kihívások elé nézhetnének a háztartások.

Majd így folytatta: „Tehát ahhoz, hogy fönntarthatóvá alakítsuk a gazdaságot, ahhoz igenis érezni kell az energiaár-növekedést. Azokat az externáliákat, amiket ráterhelünk a fogyasztókra, mert végül is mindent a fogyasztókra… Persze, a kibocsátó fizet, de az be fog épülni az árba. A végén mindent a fogyasztó fizet, olyan nincs, hogy nem a fogyasztó fizet, meg hogy nem az ember fizeti meg. Ez egy populizmus. Tehát az, hogy ha ezt nem tudjuk érvényesíteni az árakban, akkor nem fogunk ösztönözni senkit az energiatakarékosságra. És igenis az árakon keresztül ösztönözzünk az energiatakarékosságra. Az energiavédelmi, hatékonysági beruházások soha nem térülnek meg, ha mesterségesen alacsonyan tartjuk az árakat.”

Korábban Karácsony Gergely főpolgármester ismerte be, hogy a kampányban a migrációról tudatosan nem beszélnek, ezen a vitán ugyanezt tette Márki-Zay a rezsi kapcsán. Szó szerint így fogalmazott: „A rezsicsökkentés kivezetéséről se beszélünk, hiszen egyszer megadta ezt az Orbán-kormány valakinek, akkor ebből nagyon nehéz kimászni.”

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára közösségi oldalán videóüzenetben tette közzé, hogy energiaár-robbanás van Európában. Közölte, a gáz ára 45 euróról 90–100 euróra, az áramé 110 euróról 200 euróra nőtt a liberalizált európai piacon. A magyar háztartásokat a rezsicsökkentés védi, az áram árának harmadát, a gázénak negyedét fizetik. Havonta ez 32 ezer, évente 400 ezer forint megtakarítás. Ha a baloldalon múlna, a magyaroknak ki kellene fizetnie a teljes, Európában megszokott árakat. Gyurcsány Ferenc ugyanis hülyeségnek nevezte a rezsicsökkentést, Márki-Zay Péter pedig ostobaságnak – hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

Kapcsolódó írásaink