Belföld

Kórházi beruházás Szombathelyen

Sugártervező készüléket vásároltak

Új sugártervező készülék működik a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban – közölte Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

A 16 éves, elavult CT besugárzástervező rendszer helyébe lépő új sugártervezőt a kórház saját forrásból szerezte be 400 millió forintért – folytatta. Az új berendezés jelentősége, hogy megtervezi a sugár útját úgy, hogy a tumort maximális dózissal lehessen elérni, ugyanakkor a környezetében lévő ép szöveteket maximálisan meg lehessen kímélni.

A készülék segítségével képfúziót lehet létrehozni, az új CT tervezőrendszer magas fokú, háromdimenziós térbeli felbontásra alkalmas. Kásler Miklós kijelentette azt is, hogy a kórház két lineáris gyorsító cseréjét tervezi 1,2 milliárd forint értékben. Nagy Lajos, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház főigazgatója elmondta, hogy évente mintegy 1200 beteg 30 ezer besugárzására kerül sor, a sugártervező rendszer pedig lényegesen javítja a betegbiztonságot.

Kapcsolódó írásaink

Elkötelezetten a rákellenes küzdelemben

ĀKásler Miklós: Alapvetés, hogy a daganatok jelentős részének kialakulása életmódbeli változtatással megelőzhető, illetve a szűréssel és a korai diagnózissal a betegség eredményesen kezelhető