Belföld

Karácsony vádaskodik és titkolózik

Az előválasztáson leértékelődött és viccfigurává vált a főpolgármester – vágott vissza a volt vezérigazgató

A főpolgármester legújabb vádaskodását a csillaghegyi fürdő korábbi felújításával kapcsolatban pontról pontra cáfolja a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. korábbi vezérigazgatója, Karácsony viszont titkolja, mire folyt el Budapest harminc százalékkal megnőtt bevétele.

Karácsony vádaskodik és titkolózik
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„Karácsony Gergely egyszerűen hazudik, úgy, mint korábban a nyelvvizsgája vagy a megzsarolása ügyében. Nem is csodálkozom rajta, ugyanis az ellenzéki előválasztáson teljesen leértékelődött és viccfigurává vált. Most ezzel az üggyel saját szövetségeseinek akarja bizonyítani a rátermettségét és a keménységét” – nyilatkozta Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. korábbi vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek, miután Karácsonyék feljelentést tettek a rendőrségen jelentős vagyoni hiányt okozó hűtlen kezelés vádjával.

A főpolgármester szerint a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő felújításakor túlárazás és hűtlen kezelés történt a kivitelező haveri cég közreműködésével, Szőke László azonban leszögezte, nem igaz, hogy haveri céget bíztak meg a munkával, „nyílt közbeszerzés útján három pályázat közül a legolcsóbbat választottuk ki. A pályázaton nyertes Kalotherm Kft. a kilencvenes évek óta dolgozik a gyógyfürdő által megrendelt beruházásokon, azaz már Demszky Gábor főpolgármestersége alatt is tevékenykedett. Ezért is tudott jó ajánlatot adni, mert ismeri a budapesti fürdőket.”

Az egykori vezérigazgató szerint hazugság az is, hogy munka nélküli kifizetések történtek volna, és Karácsony Gergely túlárazásokkal kapcsolatos kijelentése is ferdítés, a költségek előre nem látható események miatt növekedtek meg. Szőke László felidézte: a cég eredeti vállalásához képest 13,6 százalékkal növelni kellett a beruházás összegét és a határidő is csúszott. Ennek egyik oka az volt, hogy a régészek hónapokra leállították a munkát, mert találtak egy Kr. u. 2. századból való kelta lovaskocsi-sírt, másrészt egy régi, szovjet vasbeton épület és további előre nem látható feladat növelte a kivitelezési költségeket.

Ezek mind valós indokai voltak a szerződésmódosításnak, amit hivatalos iratokkal is bizonyítani tudnak, mindezek az iratok pedig a fővárosnak is rendelkezésére állnak – mutatott rá Szőke. Egyúttal emlékeztetett, hogy 2010-es kinevezésekor a cég árbevétele 5,58 milliárd forint volt, míg 2019-ben felmentése előtt már 18,41 milliárd forint. A beruházáshoz nem kaptak támogatást közpénzből, teljes mértékben a jegyárbevételeinkből és hitelből fedezték.

Karácsony posztjában azt állította, több korábbi ügyet is vizsgál a rendőrség, ám a 3-as metró, a Biodóm és a BKK jegyrendszerének ügyében indított vizsgálatokat a rendőrség bűncselekmény hiányában lezárta.

Karácsony Gergely helyettese, Kiss Ambrus egy interjúban elárulta, hogy a főváros bevételei az elmúlt két évben mintegy harminc százalékkal nőttek, ennek ellenére szeptemberben már finanszírozási gondok adódtak Budapest működtetésében.

A többletforrások felhasználását továbbra is titkolja a Fővárosi Önkormányzat, miként azt sem részletezték, pontosan miért is került ötmilliárd forinttal többe a Lánchíd-felújítás a Tarlós István idején lebonyolított közbeszerzéshez képest. 

Kapcsolódó írásaink