Belföld

Alumniprogramot hirdet középiskolásoknak az MTA

A tudományos kutatásokat népszerűsítenék a diákok körében

A Magyar Tudományos Akadémia a nemzet tanácsadója, amelynek feladata a politikai döntéshozók munkájának segítése a tudomány minden eszközével, továbbá a társadalom felé való nyitás – fogalmazott Freund Tamás tegnap Budapesten, az Akadémia középiskolásoknak szóló alumniprogramját bemutató sajtótájékoztatóján.

Az intézmény elnöke kifejtette: a program testközelbe hozza a végzős diákok számára a kutatás világát tudománynépszerűsítő előadások és beszélgetések formájában. Freund egyúttal célnak nevezte a fiatalok felvértezését az áltudományok elleni küzdelemben is, amelyben – mint fogalmazott – sajnos vesztésre állunk. Példaként a közösségi médiában terjedő áltudományos vélekedéseket, álhíreket, összeesküvés-elméleteket említette, majd kitért arra a problémára, hogy Magyarországon sehogy sem tudjuk hatvan százalék fölé emelni a koronavírus elleni átoldottságot.

A program részleteiről elmondta, a rendszeres foglalkozások lehetőséget biztosítanak a többi között akár laborlátogatásokra, ökológiai kirándulásokra is. Hozzátette: kutatóik előadásainak rögzítésével értékes adatbázist hozhatnak létre, amelyet minden középiskola számára hozzáférhetővé tesznek.

A testület MTI-hez eljuttatott írásos összegzése szerint a középiskolai évek sok esetben meghatározók egy kutató életútjának alakulásában. Az alumniprogram erre a kapcsolatra épít, és nagy népszerűségnek örvend, a részt vevő középiskolák száma folyamatosan nő – írták. A program előadói az Mta.hu/alumni-tablazat oldalon találhatók meg.

Kapcsolódó írásaink