Belföld

A kormány megőrizte a nyugdíjak vásárlóértékét

Gyurcsányék csak megszorításokkal nehezítették a családok életét

„Az ön főnöke, Gyurcsány Ferenc kormányzása idején sorozatos megszorításokkal nehezítették a családok életét, és gazdaságilag tönkretették Magyarországot” – felelte Zsigó Róbert írásbeli válaszában Szabó Tímeának (Párbeszéd), aki arról érdeklődött, hány idős embernek folyósítanak 250 ezer forint alatti összegű nyugdíjat.

A kormány megőrizte a nyugdíjak vásárlóértékét
Mi megbecsüljük idős honfitársainkat – mondta Zsigó Róbert
Fotó: MH

A Miniszterelnökség államtitkára emlékeztetett: Gyurcsányék elvettek egyhavi nyugdíjat az idősektől, miközben kormányzásuk alatt kétszeresére emelték a villamos energia és háromszorosára a lakossági földgáz árát, bevezették a vizitdíjat és a kórházi napidíjat.

Arra is felhívta Szabó figyelmét, hogy ha a képviselő szövetségesein múlik, akkor ma Magyarországon adózni kellene a nyugdíjakból, ezt éppen a jelenlegi kormány akadályozta meg. Egyébként Szabó Tímea személyesen sem támogatta, hogy azok a nők, akik negyven év jogosultsági idővel rendelkeznek, elmehessenek nyugdíjba a korhatár betöltése előtt.

„Mi önökkel ellentétben megbecsüljük idős honfitársainkat: 2010-ben megígértük, hogy megőrizzük a nyugdíjak vásárlóértékét, ígéretünkhöz híven a nyugdíjak 44,7 százalékkal emelkedtek, vásárlóértékük pedig tíz százalékkal nőtt” – szögezte le Zsigó. Hozzátette: a nyugdíjasok az elmúlt négy évben 220 milliárd forint extra kifizetést kaptak nyugdíjprémium, Erzsébet-utalvány vagy rezsiutalvány formájában, a többszöri rezsicsökkentés pedig szintén hozzájárult a nyugdíjasok anyagi körülményeinek javulásához.

Az államtitkár felidézte: idén januárban a nyugdíjak és más ellátások három százalékkal emelkedtek, júniustól – januárig visszamenőleg – további 0,6 százalékkal emelték az ellátásokat, novemberben újabb korrekcióra kerül sor, további 1,2 százalékos kiegészítő nyugdíjemelésben részesülnek a jogosultak januárig visszamenőleg. Emellett a magyar gazdaság sikeres újraindításának köszönhetően megkezdték a baloldal által eltörölt 13. havi nyugdíj visszaépítését, a kormány döntésének értelmében idén novemberben minden nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő egységesen a legmagasabb összegű, 80 ezer forintos prémiumot kapja.

Kapcsolódó írásaink