Belföld

Márki-Zay sértegeti a Békemenetre érkező vidéki és határon túli magyarokat

Márki-Zay Péter, a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal miniszterelnök-jelöltje egy nap leforgása alatt kétszer is megsértette a vidéki embereket, egyszer pedig a külhoni magyarokat. Hódmezővásárhely polgármestere szerint ugyanis a Békemenetre buszokkal szállították a kormánypártok szimpatizánsait, de azok egy része „azt se tudta, hogy hova jön", illetve hogy „hol van".

Márki-Zay sértegeti a Békemenetre érkező vidéki és határon túli magyarokat
Márki-Zay Péter már nem először beszélt lekezelő módon a vidékiekről és a Fidesz szavazóiról
Fotó: MH/Purger Tamás

Márki-Zay vidékieket és határon túliakat sértő retorikája tökéletesen beleillik a gyurcsányi világképbe. A baloldal ugyanis mélységesen lenézi és megveti ezeket a magyar embereket, akik – elvileg – a választópolgáraik, ráadásképpen Márki-Zay többször kijelentette, hogy őket is meg kívánja szólítani. A hódmezővásárhelyi polgármester „buszozós" nyilatkozatai tökéletes összhangban állnak a baloldali humorista, Farkasházy Tivadar Facebook-bejegyzésével. Farkasházy a Békemenetre busszal érkezőket „buszmagyaroknak" minősítette. Ez is azt bizonyítja, hogy Márki-Zaynak köze sincs a jobboldalhoz - írja szerdai cikkében az Origo.

Márki-Zay Péter az ATV Egyenes Beszéd című, október 25-i műsorában kínos magyarázkodásba bocsátkozott annak kapcsán, hogy miért voltak olyan kevesen a baloldal október 23-i rendezvényén.

Majd a Fidesz megemlékezéséről azt mondta: „...a másik tábor létszámát úgy kell értékelni, hogy ott azért több utcát megtöltöttek azok a buszok, a polgármesterek által felbérelt emberek, akik sokszor azt se tudták, hogy hova jönnek, a Telexnek a videóját ajánlom mindenki figyelmébe, ott azért nemcsak arról van szó, hogy ez nem egy szeretet- és békemenet volt, hanem gyűlölködés, de az is látszik, hogy tényleg vannak olyanok, akiknek fogalmuk sincs róla, hogy hol vannak, buszokkal oda vitték őket, tömeget demonstráltak, a polgármester kipipálhatta a házi feladatát..."

Márki-Zay Péter ezzel a nyilatkozatával ismét bizonyította, hogy ő nem jobboldali, hanem bizony baloldali, aki durván sértegeti a jobboldali szavazókat, akiket – elvileg – meg akar szólítani, legalábbis ő többször ezt állította.

A Gyurcsány vezette baloldal miniszterelnök-jelöltjének a jobboldaliakat mélységesen lenéző és megvető beszéde tökéletesen beleillik a baloldalnak a mucsaizás, parasztozás, vidékizés szlogenjei közé.

Ráadásul azt sem lehet mondani, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester megszólalása egyszeri, véletlen elszólásként értelmezhető, hiszen aznap reggel szintén hasonlóképpen nyilatkozott a baloldali Klubrádiónak: „...ezért kellett buszok százaival, határon túlról is embereket hozni, akik »jó része azt se tudta, hova, milyen célból érkezett Budapestre«".

Ahogy az Origo cikke felidézi, Márki-Zay Péter korábban is megsértette a Békemenet résztvevőit, illetve a fideszeseket. 2021 márciusában például azt mondta: "Az egyébként a Fidesz mélyrepülésének egy nagyon komoly szindrómája, hogy milyen szellemi és erkölcsi színvonalú embereket tudott az elmúlt években bevonzani. [...] Nyilván a Békemenet sem igazán a professzorok felvonulása volt, de hogyha most megnézzük, akkor már Békemenet sincsen, már a Professzorok Batthyány Köre sem áll oda. Hogyha egy vidéki városban a Fidesz összegyűjti a legjobb embereit, akkor valószínűleg egy keresztrejtvényt nem tudnának megfejteni."

Kapcsolódó írásaink