Belföld

Luxusnyaraláson Gyurcsányék

A baloldal látványos kudarca után a világ milliárdosainak kedvenc szigetére utazott a DK-vezér feleségével

A Gyurcsány házaspár eltűnt egy hétre a nyilvánosság elől, hogy a gazdagok kedvenc üdülőhelyén, Szardínián pihenjék ki az előválasztás fáradalmait, egy luxusvillában.

Luxusnyaraláson Gyurcsányék
A bukott miniszterelnök az október 23-i felsülésre kellemes luxusban, Szardínián keres gyógyírt
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A turisztikai ipar ezt tartja Európa legdrágább helyszínének. Gyurcsány és felesége legalább egy hetet tölt a híres Smaragdparton, ahová csak a milliárdosok járnak. A legdrágább golfklubok, magánrepterek és kikötők találhatók itt, ahol egy szállodai szoba ára egy napra akár 3000–4000 dollár, vagyis egymillió forint körül lehet. Egyenruhás sofőr és egy BMW X7-es terepjáró várta Gyurcsányékat a repülőtéren, akik innen hajtattak egy előre kibérelt luxusvillába.

A baloldal élharcosainak telik is erre a vagyonnyilatkozatok alapján. Gyurcsánynak a 2020-as évben is több százmillió forinttal nőtt a vagyona, legutóbbi bevallása szerint csak értékpapírszámlán több mint 823 millió forintnyi összeget tartott. Ezenkívül van több mint 2,4 millió forintnyi követelése és további 225 millió forintos lakásvásárlási előlegkövetelése. Összességében több mint egymilliárd forintnyi vagyona volt tavaly a bukott kormányfőnek. Parlamenti képviselőként a havi bruttó tiszteletdíja 2 206 800 forint volt.

Dobrev Klára havi nettó hétezer eurós, mai árfolyamon 2 555 000 forint bérezésben részesül az Európai Parlament büdzséjéből, és mivel Dobrev az EP egyik alelnöke, havi kilencszáz eurós – 328 500 forintos – költségtérítés is jár neki. Munkanaponként körülbelül háromszáz eurós napidíjat is fizet az unió, és az utazási költségeit is megtérítik. Összességében tehát havonta minimum tízezer eurót, azaz legalább három és fél millió forintot kap.

Mindez persze elmondható azokra a hetekre, sőt hónapokra is, amiket Gyurcsányné idehaza kampányolással töltött, miközben Brüsszelben is felvette a fizetését. Az utazás időpontja további kérdéseket is felvet, hiszen mindketten munkaidőben utaztak el Szardínia szigetére. Gyurcsánynak hétfőn a Magyar Országgyűlésben, míg feleségének ezekben a napokban Brüsszelben lett volna a helye.

Kapcsolódó írásaink