Belföld

Szilárdul a Gyurcsány –Márki-Zay-szövetség

A Magyar Hírlap információi szerint a szabadságon lévő (?) Gyurcsány házaspár jelenleg Szardínia szigetén piheni ki az előválasztási „küzdelem” fáradalmait

Azt hittük, vége, de úgy látszik, folytatódik a Gyurcsány-show – így kommentálta a kormánypárt kommunikációs igazgatója Márki-Zay Péter hétfői bejelentését, miszerint a Fidesz egy fehér dossziét adott át a DK-nak még az előválasztás idején, hogy lejárassák a rivális jelöltet.

Szilárdul a Gyurcsány –Márki-Zay-szövetség
Gyurcsány Ferenc az előválasztási show fáradalmait Szardínián piheni ki
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Jaj, de nagyon savanyú a szőlő a baloldalnak, kórusban támadják a Békemenetet, mert szembesültek vele, hogy amíg a nemzeti oldalon több százezren ünnepeltek együtt és álltak ki Magyarországért, addig a baloldalra már a saját szimpatizánsaik se kíváncsiak. Hiába állnak ki egy színpadra kéz a kézben, már a saját szavazóik sem hisznek nekik, mert mára egyértelmű, hogy Gyurcsány bedarálta a baloldali pártokat, és ő akar visszatérni a hatalomba. Nincs két baloldal. Egy baloldal van.

A Gyurcsány–Márki-Zay-féle baloldal csak a legújabb kiadás – így reagált közleményében a Fidesz a DK szóvivőjének hétfői sajtótájékoztatójára. Ezen Barkóczi Balázs sajtóhírekre hivatkozva azt állította, hogy a Békemenet szervezője, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) közpénzből fizette azokat a buszokat, amelyek vidékről szállítottak embereket a legnagyobb nemzeti ünnepünkre.

A baloldal megkísérelte bagatellizálni azt a tényt, hogy rendőrségi információk szerint csaknem háromszázezren vettek részt a Békemeneten, míg az ellenzék megemlékezésére információink szerint csupán 2400 szimpatizáns volt kíváncsi. Talán ennek tükrében is a baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay tegnap ugyancsak sajtótájékoztató keretében ezúttal egy fehér dossziét nyújtott át a sajtónak, azt állítva, hogy a Fidesz komplett iratanyagot adott át a DK-nak arról, hogyan járassa őt le. Ám a Gyurcsány-párt inkább átadta neki az anyagot, ahelyett, hogy használta volna a kampányban – jegyezte meg. Márki-Zay hozzátette, a lejáratását célzó dokumentumot még az előválasztás második fordulójában kapta meg a DK a Fidesztől – hogy kitől, nem tudja, azt Gyurcsányék nem közölték vele.

„Azt hittük, vége, de úgy látszik, folytatódik a Gyurcsány-show” – kommentálta Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója Márki-Zay összeesküvés-elméletét. A Gyurcsány házaspár egyébként a Demokratikus Koalíció tizedik születésnapja, illetve a hat- (vagy hét-?) párti közös ellenzéki ünneplés után lapunk információi szerint Szardínia szigetére utazott, hogy kipihenje az előválasztási „küzdelem” fáradalmait.

A turisztikai ipar ezt tartja Európa legdrágább helyszínének. A legdrágább golfklubok, magánrepterek és kikötők világa, ahol egy szállodai szoba ára csupán egy napra akár 1 millió forint körül is lehet. A ripost értesülése szerint egyenruhás sofőr és egy BMW X7-es terepjáró várta Gyurcsányékat a repülőtéren, akik onnan hajtottak egy előre kibérelt luxusvillába. Az utazás időpontja már önmagában további kérdéseket vet fel, hiszen mindketten munkaidőben (?) utaztak el Szardínia szigetére. Mindez persze elmondható azokra a hetekre, sőt hónapokra is, amit Gyurcsányné idehaza kampányolással töltött, miközben Brüsszelben is felvette a fizetését.

Márki-Zay viszont itthon maradt, háromnaposra tervezett székelyföldi körútját a koronavírus-járvány ottani tombolására hivatkozva lemondta. Az előválasztás győztesének október 23-i beszéde a baloldali miniszterelnök-jelölt látványos fordulatát jelzi, most már nemcsak az őszödi beszédet nevezte szembenézésnek, hanem a 2006-os rendőri brutalitás kapcsán is Gyurcsány ártatlanságát próbálta hangsúlyozni, továbbá védelmébe vette a milliárdos tőkespekuláns Soros Györgyöt is. Eltagadva, hogy a migránspárti üzletember támogatja a migránsok betelepítését.

Márki-Zay a Gyurcsánnyal megkötött paktumát azzal is igyekezett legitimálni, hogy a kommunista, de idővel jó oldalra állt Nagy Imre 1956-os szerepvállalása kapcsán receptként azt mondta: úgy lehet győzelmet aratni, ha nem azt nézzük, kik állnak mellettünk, hanem hogy kik állnak velünk szemben. Mindezek fényében nem meglepő, hogy Márki-Zay kijelentette, a jobboldal tizenkét év alatt nem tudott semmit rábizonyítani Gyurcsány Ferencre, az amerikai tőzsdespekuláns védelmében pedig megjegyezte: az uniónak évente egymillió migráns befogadását javasló Soros Györgyről még egyetlenegy migráns betelepítését sem tudták bebizonyítani.

Kapcsolódó írásaink