Belföld

A magyar határ védelme érdekében új módszertant dolgoztak ki a migránsok és az embercsempészek elleni fellépésre

Illegális bevándorlás

Egyre nagyobb migrációs nyomásról érkeznek hírek a déli határról.

„Kizárólag az interneten – közösségi oldalakon, Messengeren, chatszobákban – kommunikálnak a nemzetközi embercsempészbandák, amelyek erőszakkal osztották fel a magyar–szerb határ szerbiai oldalát, ahol kizárólag ők juttathatják át a schengeni határon az illegális bevándorlókat” – nyilatkozta Boross Zoltán ezredes, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nemzetközi bűnözés elleni főosztály vezetője a Magyar Nemzetnek.

Az ezredes elmondta: az elfogott embercsempészek nemzetiségét nézve a top öt – sorrendben – román, szerb, magyar, ukrán, moldáv. A magyarok száma jelentősen megnőtt. Az idén október 21-ig elfogott 909 embercsempész 55 országból érkezett. Tavaly egész évben 414 embercsempész ellen indítottak eljárást, és ők 2743 migránst szállítottak, 2021-ben a 909 embercsempész már 7771, 32 országból származó migránst próbált nyugatra juttatni. A csempészett migránsok származási országát tekintve toronymagasan vezetnek szírek: több mint ötezren vallották magukat szírnek, második helyen állnak az afgánok. A főosztályvezető hozzátette, hogy jelenleg még nem növekszik az afgánok száma.

A harmadik legnagyobb számban csempészett migráns bangladesi, a negyedik pakisztáni és az ötödik szomáliai. Az utóbbi három szám azt mutatja, hogy a bűnözői csoportok elsősorban Románia menekülttáboraiból csempésznek. A legújabb török jelentések szerint elkezdett növekedni a Törökországban elfogott afgánok száma. Afganisztánon belül négy és fél millió a belső migráns, akik vélhetően csak az alkalomra várnak és elindulnak nyugatra. El is kezdték a törökök gőzerővel kiépíteni a falat az iráni határukon.

Boross Zoltán elmondta azt is, hogy az embercsempészbandák egymás között felosztották a szerb–magyar határt a szerb oldalon öt-hat szakaszra. A magyar rendészet és a bűnügyi terület közösen egy új módszertant dolgozott ki a migránsok és az embercsempészek elleni fellépésre. Ez is eredményezte azt, hogy szeptembertől látványosan megnőtt az elfogások száma hazánkban, ugyanakkor csökkent Ausztriában.

Kapcsolódó írásaink