Külföld

Lengyelország számára a tömeges bevándorlás nem új jelenség

Miközben Lengyelország egyre komolyabb kihívással szembesül a belorusz rezsim nyomásgyakorlása miatt, az ország számára a (tömeges) bevándorlás egyáltalán nem új jelenség: bár az egyes statisztikák és becslések jelentősen eltérnek, több szakértő és intézet kétmilliós ukrán bevándorló tömeggel számol - mutat rá legújabb tanulmányában a Migrációkutató Intézet munkatársa, Gönczi Róbert.

Lengyelország számára a tömeges bevándorlás nem új jelenség
A kelet-ukrajnai konfliktus kétségtelenül hozzájárult az országon belüli és a határokon átnyúló elvándorlási kedv növekedéséhez
Fotó: MH

Noha a kelet-ukrajnai konfliktus kétségtelenül hozzájárult az országon belüli és a határokon átnyúló elvándorlási kedv növekedéséhez, a különböző elemzéseket és adatsorokat áttekintve egyértelművé válik, hogy az Ukrajnát elhagyók többsége jobb általános életszínvonalat és magasabb béreket keres, mutatott rá az elemző, hozzátéve: a gazdaság gyenge teljesítménye és a kiterjedt szegénység miatt sok ukrán dönt úgy, hogy idényjellegű munkát vállalva néhány hónapot Lengyelországban tölt legális foglalkoztatás keretében. Az ukrán vendégmunkások rendszeresen visszatérnek újabb munkavállalás céljából, így a rövid távú tartózkodások egybefüggő, folyamatos gazdasági bevándorlást eredményeznek.

„Ma nem lehet teljes bizonyossággal megmondani, hogy az emelkedő ukrán elvándorlás meddig tarthat ki a jövőben. Két dolog bizonyos: egyrészt a lengyeleknek és a kivándorló ukránoknak gazdasági értelemben messzemenően előnyös a kialakult »migrációs ökoszisztéma«. Másrészt, amíg nem sikerül stabilizálni Ukrajna politikai helyzetét és (tartós) növekedési pályára állítani a gazdaságát, addig az ukrán állam nem reménykedhet a kivándorlási trendek lassításában, hogy azok megfordítását már ne is említsük” - hangsúlyozza a Migrációkutató tanulmánya.

A tanulmány teljes terjedelmében itt érhető el.

Kapcsolódó írásaink