Belföld

Dömötör: Képmutatás a baloldalnak erőszakosságra hivatkozni

Többek között 1956-ról, az energiaárakról és a társadalmi feszültségekről beszéltek ellenzéki képviselők az Országgyűlés hétfői ülésén napirend előtt.

Dömötör: Képmutatás a baloldalnak erőszakosságra hivatkozni
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára
Fotó: MH / Purger Tamás

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) kiemelte: Orbán Viktor október 23-i beszédéből az derült ki, hogy a miniszterelnöknek fontosabb 2006, mint 1956.

Képmutatás a baloldalnak erőszakosságra hivatkozni

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában köszönetet mondott azoknak a „százezreknek”, akik méltósággal, békésen, emelt fővel emlékeztek október 23-án; most nem könnygáz és gumilövedékek jellemezték az ünnepet, hanem magasba emelt nemzeti zászlók. Köszönetet mondott a Békemenet résztvevőinek, akik szerinte méltóságteljes választ adtak a sértegetésekre és fenyegetésekre, és jövő tavasszal is ezt fogják tenni.

Azt mondta a képviselőnek, hogy nem ők fenyegetnek másként gondolkodó politikusokat börtönnel, nem az ő miniszterelnök-jelöltjük fenyeget lámpavassal és nem ők fenyegetnek újságírókat sem. Képmutatás erőszakosságra hivatkozni azok után, amit 2006-ban tettek a Párbeszéd szövetségesei - jelentette ki.

Megjegyezte: Karácsony Gergely főpolgármester is csak kampányol és nem végzi a munkáját.

Schanda: Az ellenzék csak beszél a klímavédelemről, a kormány azonban valóban tesz érte

Ungár Péter (LMP) szerint egész Európában súlyos probléma az energiaválság. Egyetért a miniszterelnökkel, hogy nem a lakosságnak kell megfizetnie a megnövekedett árakat, hanem a szennyező cégeknek - mondta. 

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára úgy válaszolt: Brüsszel bonyolult új rendszerrel meg akarja adóztatni a családokat a klímavédelemre hivatkozva. Ezt elutasítjuk és megvédjük a rezsicsökkentés eredményeit - hangsúlyozta.

Közölte: Brüsszel átgondolatlan energiapolitikát folytat, amely megemeli az energiaárakat. Magyarországon azonban a rezsicsökkentésnek köszönhetően nem emelkedtek az árak - mutatott rá. Hozzátette: ki kellene állni a Paks II beruházás mellett, mert atomenergia nélkül nem lehetséges megfelelő energiapolitikát folytatni.

Megjegyezte: az ellenzék csak beszél a klímavédelemről, a kormány azonban valóban tesz érte.

Bősz Anett azokkal fog össze, akik elvették a 13. havi nyugdíjat

Bősz Anett (DK) kifejtette: a kormánypártok az elmúlt időben több társadalmi réteget is szembefordítottak egymással.

Zsigó Róbert családokért felelős parlamenti államtitkár minderre úgy reagált: rossz helyre címezte a képviselő a mondatait, mert azokkal fog össze, akik elvették a 13. havi nyugdíjat, akiknek kormányzása idején a nyugdíjak vásárlóértéke folyamatosan csökkent. Ők emelték az energiaárakat, megszüntették a családoknak járó adókedvezményt, az otthonteremtési támogatást - sorolta.

Hangsúlyozta: ezzel szemben a kormánypártok azon dolgoznak, hogy visszaadják a 13. havi nyugdíjat, hogy ne csökkenjen a nyugdíjak vásárlóértéke, ráadásul jelentős nyugdíjprémiumot kapnak a nyugdíjasok. 2010 óta azért dolgoznak, hogy erősítsék a családokat, hogy könnyebb legyen gyermeket vállalni, otthont teremteni - magyarázta. Közölte: szombaton békés, méltóságteljes tömeg emlékezett október 23-ra, a képviselő szövetségesei viszont annak idején „rátámadtak a saját népükre”.

Amikor a baloldal volt kormányon az önkormányzatok a fizetésképtelenség határára jutottak

Szabó Sándor (MSZP) értékelése szerint 2010 óta zajlik az önkormányzatok pénzügyi ellehetetlenítése. Kijelentette: az önkormányzati szektorban is megérett a kormányváltás. 

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára fenyegetésként értékelte a képviselő szavait, hiszen a baloldal már volt kormányon és akkor az önkormányzatok a fizetésképtelenség határára jutottak.

Emlékeztetett arra, hogy 2010 után a kormány átvállalta az önkormányzatok adósságát. Szerinte nem vonták el az iparűzési adót az önkormányzatoktól, hanem 150 milliárd forintot a vállalkozásoknál hagytak és a kormány az önkormányzatok döntő többségénél biztosított a szükséges forrásokat, hogy az önkormányzatok átvészeljék „az adóeltérítést”.

Beszélt arról is, hogy az elmúlt hat évben az iparűzésiadó-bevétel több mint 50 százalékkal nőtt. Nem romlott az önkormányzatok pénzügyi helyzete - összegzett.

A belföldi turizmus minden idők legsikeresebb nyarát zárta vidéken

Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) a koronavírus-járvány miatt bajba került turizmusról azt mondta, a kormány a nagyobb szálláshely-szolgáltatókat megmentette, de a kisebbek egyedül maradtak, ők semmilyen támogatást nem kaptak működésre.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára vitatta, hogy a kormány nem adott volna támogatást a turizmusnak. Elmondta, 800 milliárd forint támogatást adtak a többi között adó- és járulékkedvezmény, ágazati bértámogatás, lemondott foglalások utáni 80 százalékos kompenzáció, kedvezményes hitelkonstrukciók, hitelmoratórium formájában.

Az új minősítési rendszer céljaként azt jelölte meg, hogy megszüntessék a fogyasztók megtévesztésére alkalmas gyakorlatokat. Jelezte, a minősítési rendszert fokozatosan vezetik be.

Kitért arra, hogy a magánszálláshelyek szobánként egymillió forint támogatást kaptak, mintegy 14 ezren jutottak ilyen támogatáshoz. Hozzátette: a Balaton partján 45, országosan pedig 150 szabadstrand újult

Közölte, egyre inkább eléri a korábbi szinteket a hazai turizmus, a belföldi turizmus minden idők legsikeresebb nyarát zárta vidéken. A szálláshelyek árbevétele a három nyári hónapban 183 milliárd forint volt, ami 41 százalékkal több mint 2020 nyarán - ismertette az adatokat.

KDNP: Szabadságunk és függetlenségünk óriási érték

Simicskó István (KDNP) arra emlékeztetett, hogy 1956-ban a szovjet érdekzónán belül a magyarok elsőként mondták ki, hogy elég volt az elnyomó rendszerből, ám a forradalmat véresen leverték. Majd Hérodotoszt idézve azt fogalmazta meg, hogy a történelem egy körforgás, a múlt visszatérhet, ezért kell emlékeztetni a 65 évvel, valamint a 15 évvel ezelőtti eseményekre, a rendőri brutalitásra.

Óriási értéknek nevezte a szabadságunkat és a nemzeti függetlenségünket, amelyet szerinte elveszteni könnyű, visszaszerezni azonban nehéz. Ne hagyjuk most sem, hogy a szabadságunkat és függetlenségünket elvegyék, hogy Brüsszelből bürokraták irányítsák az országot! - szólított fel, és egy nemzeti keresztény értékrendre épülő erős Magyarország fontosságát hangsúlyozta.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arra emlékeztetett, hogy 1956-ban az akkori kommunisták egy része megpróbált abban a két hétben jobb lenni, a nemzet mellé állni, majd az ország vezetői mégis behívták az oroszokat.

Úgy folytatta: harmincegy éve is azt hittük, hogy elindul a rendszerváltozás, és a pártvezetők megértik a demokratikus változásokat, de mégsem így történt, a forradalom 50. évfordulóján "gyurcsányi terrort" élt meg az ország.

Azt mondta:  a gazdaság és a demokrácia szempontjából ugyanúgy katasztrofális volt ami a Rákosi-korszakban és ami  tizenöt éve történt. Utalva a szombati eseményekre, úgy folytatta: bocsánatot most sem kértek azért a terrorért. Csak folytatták a hazudozást - jelentette ki, kifogásolva, hogy az ellenzéki rendezvényen senki nem vitt magával nemzeti zászlót a nemzeti ünnepre.

A napirend előtti felszólalások után kérdések megvitatásával folytatta munkáját a parlament.

Fidesz: Gyurcsánynak már távoznia kellett volna a politikából

Révész Máriusz (Fidesz) a kommunista hatalomátvételt idézte fel, amelynek eseményei elvezettek az '56-os forradalomhoz. A többi közt azt elevenítette fel, hogy családokat telepítettek ki Budapestről, így lett az Apró-családé a szemlőhegyi villa.

Azt is felidézte, hogy a 2002 utáni baloldali kormányok szinte csődbe vitték az országot, majd trükkök százaival végig hazudták a 2006-os kampányt.

Az ezt követő megmozdulások kezelésénél a magyar jogállam csődöt mondott, a rendőri brutalitások szerinte csak politikai támogatás mellett történhettek. Gyurcsány Ferencet "őrült Néróhoz" hasonlította és azt mondta: a politikusnak emiatt már rég távoznia kellett volna a politikából. Ehelyett pártokat zsarol, fenyegetőzik és ő vezeti az ellenzéki összefogás legerősebb pártját - mondta.

Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára úgy felelt: a magyar baloldal a 20. században a bolsevik birodalom exportterméke volt, de a 21. században is ezzel kell együtt élni. Történelmi zsákutcának nevezte a kommunizmust, erre adott választ az 56-os forradalom - mondta. Mint mondta 2006-ban Gyurcsány Ferenc hazugságokkal szerezte meg a hatalmat, erőszakkal tartotta meg, és ugyanúgy gazdasági káoszba vitte az országot, ahogy elődjei.

Egységet szeretnének demonstrálni, ami pusztán a hatalom megszerzésének kísértéséről szól, csak győzelmet ígérnek, fejlődést nem - értékelte az ellenzéket. Szerinte a globális tőke uralmát hoznák el, amitől  meg kell menteni az országot.

Kapcsolódó írásaink