Belföld

Lakiteleken is megemlékeztek az 1956-os forradalom hőseiről

Lakiteleken, az '56-os kopjafánál emlékeztek pénteken este 1956 hőseire, a Forradalom és Szabadságharc 65. évfordulóján.

Madari Róbert, Lakitelek polgármestere emlékező szavait az Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai műsora követte, majd Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője ünnepi beszédében kiemelte, hogy ennél a kopjafánál az elmúlt évtizedekben sokan olyan ember szólalt meg, aki fegyverrel, vagy éppen verssel harcolt, 1956. október 23-án, valamint az azt követő napokban.

Beszédében a többi között emlékezett Tollas Tiborra, aki a forradalom és szabadságharc vérbefojtását követően mindent megtett azért, hogy tízmillió aláírás összegyűljön annak érdekében, hogy az ENSZ napirenden tartsa 1956 vitáját.

Tízmillió aláírást gyűjtéséhez hatalmas szervezőmunka és kapcsolatrendszer szükséges – emelte ki, majd hozzátette: milyen jó, hogy most Tollas Tibor gyermekei: Csilla, Krisztina és Tamás most személyesen is itt lehetnek és közösen emlékezhetnek.

Lezsák Sándor kiemelte: „ennél a kopjafánál állt Pongrátz Gergely, a Corvin közi szabadságharcos és még folytathatnám a nevekkel. Hosszú ez a névsor, s ma már rájuk is emlékezünk.” Ezt követően személyes emlékeit, élményeit idézte fel a forradalomról az az Országgyűlés alelnöke.

A megemlékezést a Kátay-ösztöndíj átadása követte, amelyet idén Biró István történész kapott. Az ünnepséget koszorúzás zárta, majd ökumenikus istentiszteletet tartottak a római katolikus templomban.

Kapcsolódó írásaink