Belföld

Tíz éve segít a családoknak a Tábitha-ház

Bővitenék a menedéket

Az élő szeretet és az emberi méltóság megjelenítőjének nevezte Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár a Pest megyei Törökbálinton működő Tábitha-házat.

A gyermekhospice-ház fennállásának tizedik évfordulóján rendezett eseményen az államtitkár elmondta: a hospice menedéket jelent, a Tábitha pedig speciális helyzetben segít akkor, amikor az útjukat éppen hogy elkezdő egyének menedékre szorulnak. Tolmácsolta Kásler Miklós miniszter üzenetét, aki hangsúlyozta, a ház különleges szerepet tölt be az egészségügyi ellátórendszerben, hiszen azoknak a családoknak segít, amelyek „életük legnehezebb feladatát kapták”. A gyermekhospice-házban az elmúlt tíz év során háromszáz család kapott segítséget.

A hospice a halál méltóságát adja vissza, emellett segíti az érintett családokat, olyan légkört teremtve, hogy az utolsó napok az életről, a családról, a közös emlékekről szóljanak, mivel a Tábitha-ház biztonságos környezetet biztosít a gyász feldolgozására – fogalmazott a miniszter. Hozzáfűzte: egy gyermek elvesztése tragédia, soha el nem múló fájdalom, ezért nagy köszönet a háznak, hogy a családok mellett állnak, és nem hagyják őket egyedül. Varga László Ottó, a Baptista Szeretetszolgálat főtitkára megjegyezte, hazánkban egyetlen gyermekhospice-ház működik, a Baptista Egyház átfogó megállapodást kötött a kormánnyal, amely támogatja bővítési elképzeléseiket.

Kapcsolódó írásaink

Horváth Ildikó: Az emberi élet nem játék

ĀA sikeres védekezéshez elengedhetetlenül szükséges volt a magyar kutatók háttérmunkája, és az oltóanyag kapcsán idehaza is folynak biztató kutatások – mondta az államtitkár