Belföld

Nézőpont: 2006 októbere Gyurcsány felelőssége

„Az 1956-os forradalom félévszázados emlékünnepsége az akkori Gyurcsány-kormány morális válságának szimbóluma volt. Tizenöt évvel később csak tisztul a kép: ma már minden második magyar jogszerűtlennek tartja az akkori rendőri eljárást, 42 százalékuk pedig az akkori kormányfőt hibáztatja” - írta legfrissebb elemzésének összegzésében a Nézőpont Intézet.

Nézőpont: 2006 októbere Gyurcsány felelőssége
Aki ma Magyarországon politizál, választásra kényszerül ebben a kérdésben a társadalmi többség és Gyurcsány között
Fotó: MH

A Nézőpont emlékeztet: 2006. október 23-án, egy hónappal az őszödi beszéd kiszivárgása, három héttel az akkori ellenzéki Fidesz önkormányzati választási győzelme és két héttel az akkori MSZP-SZDSZ koalíció hiány nélküli Gyurcsány Ferenc melletti bizalmi szavazását követően, a morális válság kellős közepén került sor az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójának megünneplésére. A Fidesz nagygyűlésének végén a rendőrök, szélsőjobboldaliak elleni fellépés címén lovasrohamot és könnygáz-támadást indítottak, számos békés tüntetőt is megsértve-megalázva. A rendőri eljárás azonnal politikai vita tárgya lett, amelyet az idő múlásával egyre inkább elveszít Gyurcsány Ferenc.

Tizenöt évvel a 2006-os rendőri attak után, a választókorú magyarok 49 százaléka (a választáson részvételüket ígérők 54 százaléka) mondta azt, hogy a rendőri eljárás jogszerűtlen volt, s csak 20 százalékuk azt, hogy jogszerű, derül ki a Nézőpont pénteken közzétett felméréséből. A kutatók rámutattak: mindez jelentős elmozdulás még az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest is, hiszen 2016 és 2020 között ugyanis csak a magyarok 40 százaléka vélte úgy, hogy a rendőrség jogszerűtlenül járt el, a jogszerűségben hívők tábora pedig öt év alatt 34-ről 20 százalékra csökkent.

"Ma már a jelenlegi kormány kritikusainak 38 százaléka is jogszerűtlen rendőri beavatkozásról beszél, 33 százalékuk szerint ugyanakkor az akkori rendőrség jogszerűen járt el. Az időbeli távolság segítette a tisztánlátást" - olvasható az elemzésben.

A 15 évvel ezelőtti rendőri eljárás megítélése
A 15 évvel ezelőtti rendőri eljárás megítélése
Fotó: Nézőpont Intézet

A történtekért a felnőtt magyarok 42 százaléka inkább Gyurcsány Ferencet, 12 százaléka inkább a rendőrséget, 17 százaléka pedig „valaki mást” tart felelősnek. A rendőri fellépést jogszerűtlennek tartó csoport (minden második magyar) 65 százaléka, tehát kétharmada Gyurcsány Ferencet tartja a történtek felelősének, s csak 12 százaléka a rendőrséget. Ezzel szemben a mai kormánykritikusoknak csak egyhatoda (16 százaléka) gondolja azt, hogy Gyurcsány felelőssége volt a rendőrség vitatható fellépése a Fidesz rendezvényén résztvevők ellen - derül ki a felmérésből.

Kit tartanak felelősnek az emberek a történtekért?
Kit tartanak felelősnek az emberek a történtekért?
Fotó: Nézőpont Intézet

Míg a társadalom többsége jogszerűtlennek tartja 2006 októberének rendőri fellépését, Gyurcsány Ferenc továbbra is kitart mítosza, Orbán Viktor hibáztatása mellett, lekicsinyelve a rendőri intézkedések hibáit, emlékeztet a Nézőpont, hozzátéve: aki ma Magyarországon politikával foglalkozik, választásra kényszerül ebben a kérdésben a társadalmi többség és Gyurcsány Ferenc között, Márki-Zay Péter pedig Gyurcsány Ferenccel kötött szövetséget.

Kapcsolódó írásaink