Belföld

A szerepcsere nem változtat az eredeti forgatókönyvön

Márki-Zay Péter nem számíthat kormánypárti szavazatokra, nem kimutatható az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének támogatói körében a Fidesz–KDNP-szimpatizánsok jelenléte

Karácsony Gergely bukása után Márki-­Zay is világossá tette a globális baloldal számára, hogy bevándorláspárti álláspontot fog képvi­selni. Bár azt bizonygatja, nem a DK-­elnök embere, nemrég arról érte­kezett: Gyurcsánynak „volt annyi pénze, hogy nem szorult rá semmilyen korrupcióra”. Igaz, máskor azt írta, „a korrupciót Gyurcsány Ferenc még a saját pártján belül sem tudta megszüntetni”.

A szerepcsere nem változtat az eredeti forgatókönyvön
Márki-Zay, az áljobboldali politikus és Gyurcsányné Dobrev Klára
Fotó: Márki-Zay Péter Facebook-oldal

A baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-­Zay Péter a CNN-nek adott interjúban elismer­te, beengedné a migránsokat.

Azt mondta: „amiben változtatnék, az a gyűlöletkampány felszámolása és az emberséges bánásmód a menekültekkel szemben, akárhonnan is érkez­zenek hozzánk.” Ezt Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője úgy kommentálta: Márki-Zay ott folytatja, ahol Karácsony abbahagyta, ő is megesküdött, hogy bevándorláspárti álláspontot fog képviselni. Mi sem bizonyítja jobban, hogy Karácsony támogatott­ságának össze­omlása miatt csupán egy szerepcse­re történt, minden más maradt a régi.

Deák felidézte: Karácsony augusz­tusban a Die Zeitnak azt nyilatkozta, „a menedékké­rők emberi jogait biztosítani morális köteles­ségünk, és a programunk része, de nem fogjuk rányomtatni a választási plakátjainkra, mert ezzel nem tudunk választást nyerni.” Karácsony bukása után Márki-Zay is világossá tette a globális baloldal számára, hogy bevándorláspárti álláspontot fog képviselni, aminek Gyurcsány Ferenc örülhet: a szerepcsere nem változtat az eredeti forgatókönyvön – mutatott ráaz elemző.

Győzelme óta Márki-Zay Péter, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje azt próbálja bizonygatni, hogy ő nem Gyurcsány embere, ugyanakkor Facebook-oldalán korábban arról értekezett, hogy Gyurcsány nem szorult rá a korrupcióra, az őszödi beszéd pedig őszinte szembenézés volt.

Egyik májusi posztjában kifejtette: „A következő kérdés, hogy Gyurcsány kormánya alatt volt-e korrupció? Igen, volt korrupció, a független ellenzéki sajtó fel is tárta. És, hogy ebben a korrupcióban személyesen Gyurcsány érintett volt-e? Hát erre én sem tudok semmit mondani, hiszen nem tudok erről. Azt gondolom, az őszödi beszéd egy szembenézése volt az akkori szocialista pártnak a hibái­val, ha úgy tetszik arra utal, hogy Gyurcsány Ferenc ezekkel ellentétesen, ezeket kritizálva szólalt meg. [...] Ha a Fidesz tizenegy év alatt egyetlen korrupciót nem tudott Gyurcsány Ferencre rábizonyítani, akkor el kell hinnem azt, hogy Gyurcsány nem volt érintett ezekben a korrupciókban, ezt én elhiszem. Őszintén azt gondolom, volt annyi pénze, hogy nem szorult rá semmilyen korrupcióra. Tehát személy szerint Gyurcsány Ferenc nem.”

Érdemes felidézni azonban Márki-Zay Péternek egy tavaly augusztusban született bejegyzését is, amelyben azt írta: „elfogadom azt a tényt, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt sajnos nem kerültünk közelebb Európához, gazdaságilag lemaradtunk Szlovákia és Lengyelország mögött is, nem lett jobb az egészségügy és az oktatás, ami minden kormány legfőbb mércéje kellene legyen.” Továbbá: „a korrupciót Gyurcsány Ferenc még a saját pártján belül sem tudta megszüntetni”. Ennek ellenére határozottan kiállt a Gyurcsánnyal való összefogás mellett.

Márki-Zay Péter az előválasztási kampány­ban önmagát ajánlva az ellenzéki lista élére azzal érvelt, csak ő tud megszólítani jobboldali szavazókat, s az előválasztást követően az első hatpárti egyeztetésen is erre vállalt kötelezettséget. Nos, a Századvég Alapítvány friss kutatá­sa szerint Márki-Zay Péter szavazói között jelentős súllyal fővárosi, nagyvárosi, illetve magasabb iskolai végzettséggel rendelkező választópolgárokat találhatunk, vagyis Márki-­Zay a balliberális pártok „hagyományos”, urbánus törzsbázisát tudja sikeresen megszólítani, míg a jobboldali, vidéken, kisebb településeken élő választók bizalmatlanabbul viszonyulnak személyéhez.

Azon megkérdezettek, akik Márki-Zay Pétert látnák szívesen a miniszterelnöki pozícióban, 44 százaléka baloldali, 45 százalékuk középen álló, a jobboldaliak aránya csupán kilenc százalékra tehető. Támogatói körében a Fidesz–KDNP szimpatizánsainak jelenléte nem kimutatható, így Márki-Zay nem számíthat a jobboldali és kormánypárti szavazatokra – állapította meg a Századvég.

Kapcsolódó írásaink

„Semmi falrengető nem történt”

ĀMárki-Zay Péter már korábban azt nyilatkozta, hogy a hat- vagy hétpárti ellenzék közös listáját nem ő állítja össze – Tavaszra mozgósításba kezdett Bajnai Gordon