Belföld

Gyurcsány hosszú menetelése

A XXI. Század Intézet elemzése a Demokratikus Koalíció történetét tekinti át, miközben megvizsgálja a baloldalon elért részsikerek okait. Az elemzés továbbá rámutat arra, hogy Gyurcsány Ferenc – annak ellenére, hogy bukása óta máig a legelutasítottabb politikus – tudatos építkezéssel és jól megválasztott taktikával mára a baloldali összefogás megkerülhetetlen vezetőjévé vált.

Gyurcsány hosszú menetelése
Annak ellenére, hogy bukása óta máig Gyurcsány Ferenc a legelutasítottabb politikus – tudatos építkezéssel és jól megválasztott taktikával mára a baloldali összefogás megkerülhetetlen vezetőjévé vált
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Október 22-én lesz tízéves a Demokratikus Koalíció, amely következetes Orbán-ellenes politikával lépésről-lépésre építkezve győzte le versenytársait, így mára az ellenzék legstabilabb és legerősebb politikai közössége lett. A kezdetben csupán Gyurcsány Ferenc politikai túlélését biztosító párt egy évtized leforgása alatt először megszilárdította helyzetét, majd kolonizálta az MSZP-t, megszállta a budapesti városházát, végül az összefogás keretei között maga alá gyűrte a Momentumot és a Jobbikot.

Mára létrejött egy olyan ellenzéki konstelláció, amelyben – függetlenül attól, hogy lesz-e kormányváltás – a Demokratikus Koalíciónak lehet a legnagyobb baloldali frakciója a következő parlamenti ciklusban. Gyurcsány Ferenc stratégiája, azaz egy új, sikeres politikai–szervezeti keret megteremtése pontosan egy évtizedig tartó projektben valósult meg, ennek köszönhetően az egykori bukott miniszterelnökből mára a szivárványkoalíció vezetőjévé vált.

Ma már látszik az is, hogy Márki-Zay Péter közös miniszterelnök-jelöltsége sem változtatott a 2020–21-re felállt erőviszonyokon. A hódmezővásárhelyi polgármester mögött sem párt, sem olyan infrastruktúra nincs, amellyel érdemben meg tudná határozni a későbbi folyamatokat, vagy meg tudná kerülni Gyurcsány Ferenc és pártjának vezető szerepét.

A teljes elemzés itt olvasható. 

Kapcsolódó írásaink