Belföld

Több mint kétezer Kárpát-medencei külhoni fiatal ünnepel Budapesten

Több mint kétezer Kárpát-medencei középiskolás és egyetemista vesz részt a Rákóczi Szövetség Gloria Victis 1956-os emlékünnepségén Budapesten október 21. és 23. között - közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

Mint írták, a Rákóczi Szövetség egyik legismertebb és legnagyobb hagyományú ifjúsági rendezvénye 1992 óta a Gloria Victis emlékünnepség, amelynek legfőbb célja, hogy a forradalom és szabadságharc emlékét átadja a fiataloknak a helyszínekhez és élményekhez kapcsolva.

Az emlékünnepségre a Rákóczi Szövetség több mint kétezer, koronavírus elleni védettséggel rendelkező diákot hívott meg középiskolai és egyetemi szervezetei képviseletében.

Hozzátették: a háromnapos rendezvény központi helyszíne a Műegyetem, programjai azonban sok szálon futnak. A helyszínek között szerepel az Országház, a 301-es parcella, de lesz dunai hajózás, történelmi vetélkedő, városnézés, előadás, filmvetítés, középiskolás Légy-Ott! könnyűzenei koncerttel.

A rendezvény csúcspontja az október 22-én tartandó - az állami ünnepségsorozat részét képező - műegyetemi ünnepség, az azt követő fáklyás felvonulás és a Bem téri koszorúzás.

A műegyetemi ünnepségen Novák Katalin családokért felelős miniszter, a Bem téri megemlékezésen Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár mond ünnepi beszédet.

A tájékoztatás szerint a Rákóczi Szövetség Diákutaztatási programja támogatásával 348 Kárpát-medencei középiskola 18 ezer diákja emlékezik október folyamán - honismereti kirándulásokkal összekötve, történelmi emlékhelyeken, rendhagyó történelemórák keretében - az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire.