Belföld

Magas arányban fertőznek a tünetmentes covidosok

A háziorvosok országos kollegiális vezetője szerint új megközelítést igényel a betegellátás rendje

Attól, hogy tünetes covidos beteg nem mehet a rendelőbe, koronavírus-fertőzött biztosan be fog menni úgy, hogy nem is tud róla, hogy fertőzött – hangsúlyozta Békássy Szabolcs.

Magas arányban fertőznek a tünetmentes covidosok
A tudományos eredmények alapján a harmadik dózissal a vírus elleni védettség rendkívül magas szintre áll vissza
Fotó: MTI/Komka Péter

Ötvenegy, többségében idős, krónikus beteg elhunyt, és újabb 3274 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a hétvégi adatokat összesítő bejegyzésében a Koronavirus.gov.hu. A kormányzati portál adatai szerint eddig 5 924 063 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 700 021-en a második, 997 ezren pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták. Az aktív fertőzöttek száma 13 989. Kórházban 908 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 126-an vannak lélegeztetőgépen.

A háziorvosok országos kollegiális vezetője, a Háziorvosok Online Szervezetének (HaOSZ) egyik alapítója, Békássy Szabolcs körlevélben jelezte tegnap, hogy vélhetően új megközelítést igényel a járvány kezelése és a betegellátás rendje. Ezt egy, a múlt hét közepén folytatott megbeszélésre alapozza, amelynek során a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának vezetőivel egyeztetett.

A szakember többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy bár az oltás drámai módon csökkenti a súlyos megbetegedés vagy halálozás kockázatát, tény, hogy nem akadályozza meg a vírusátvitelt olyan mértékben, ahogy azt a szakemberek korábban remélték. „Számos evidencia támasztja alá azonban azt, hogy harmadik dózissal a vírusfertőzéssel szembeni védettség visszaáll a korábban tapasztalt, igen magas szintre, még a 60 éves és idősebb korosztályban is” – tette hozzá.

Békássy szerint a betegellátás rendjének újragondolása szükséges azért is, mert a Covid–19-cel kapcsolatban számos új tudás és evidencia látott napvilágot a közelmúltban. Ilyen például, hogy a vírusfertőzöttek legalább harmada tünetmentes, és a pozitív PCR-teszttel rendelkező, a mintavétel időpontjában tünetmentes személyek háromnegyede később is tünetmentes marad. „Attól tehát, hogy tünetes covidos beteg nem mehet a rendelőbe, SARS–CoV–2-fertőzött még egészen biztosan be fog menni úgy, hogy nem is tud róla, hogy fertőzött” – tette hozzá.

Figyelmeztetett, a tünetmentes fertőzött személyektől való átvitel az összes fertőzés több mint felét, 59 százalékát teszi ki, ebből 35 százalék tünetekkel még nem rendelkező, 24 százalék pedig olyan személyektől történik, akik később is tünetmentesek is maradnak. Szerinte ezt a védekezési stratégiáknak figyelembe kell venni, a megoldás pedig a megfelelő infekciókontroll-gyakorlat betartása és a várótermekben olyan intézkedések elrendelése, ami biztosítja, hogy bármilyen légúti fertőzés terjedését a lehető legteljesebb mértékben meg lehessen akadályozni.

Egyúttal kitért arra is, átmeneti lehet a 2021–22-es őszi-téli szezon, amivel eljuthatunk a pandémia végéhez. „A SARS–CoV–2-fertőzés később sem fog eltűnni, de nagy valószínűséggel – a védőoltásoknak köszönhetően – nem fog nagyobb és súlyosabb járványokat okozni a jövőben, mint a szezonális influenza” – írta.

Bódítással is felvehető a vakcina

Igény esetén az autizmus-spektrumzavarban érintettek bódításban is megkaphatják a koronavírus elleni vakcinát – tájékoztatott az Autisták Országos Szövetsége. Felidézték, a szövetség azt kérte a Miniszterelnöki Kabinetirodától, biztosítsák ezt a lehetőséget az erre rászorulóknak.

Közölték: a magyar kormány megteremtette annak lehetőségét, hogy minden megyeszékhelyen egy kijelölt kórházban az érintettek megfelelő szakmai protokoll mellett akár bódításban, biztonságos háttérrel megkaphassák a védőoltást. Ezért arra biztatnak minden érintettet, hogy aki eddig még nem tette meg, regisztrálja hozzátartozóját a Vakcinainfo.gov.hu/regisztracio-oltasra oldalon, foglaljon időpontot a www.eeszt.gov.hu/hu/covid-oltas-idopontfoglalason keresztül, majd keresse fel a szövetség honlapján a bódításban oltást végző kórházak listáját.
(KK)

Enyhén nőtt a havi új oltások száma itthon

Az Ipsos legfrissebb kutatása szerint a 18 év felettiek 39 százaléka biztosnak, további 40 százalék valószínűnek tartja a negyedik hullám kialakulását, míg tízből mindössze egy lakos nem lát erre esélyt. Összességében erősödtek a félelemek az elmúlt két hónapban. Az egyes társadalmi szegmensek közül a legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezők csaknem negyede (24 százalék) valószínűtlennek tart egy újabb megbetegedési hullámot.

Szkeptikusabb az átlagnál a legfiatalabb felnőttek korosztálya is: a 18–29 évesek 17 százaléka nem tartja elképzelhetőnek, hogy megismétlődjenek a korábbiak, 48 százalékuk biztos abban, hogy lesz őszi hullám. Az Ipsos tracking vizsgálata szerint enyhén nőtt a havi új oltások száma, a 4,9 százalékos augusztusi szinthez képest szeptemberben 6,8 százalék kért újabb vakcinaadagot.
(KK)

Kapcsolódó írásaink

A WHO is segít Romániának

ĀA vízágyú és a könnygáz is előkerült az olaszországi Triesztben tegnap, ahol a kötelező védettségi igazolás ellen tiltakozók foglalták el a kikötő bejáratát