Belföld

Alkotmányos az SZFE-t érintő kormányrendelet

Döntött az Alkotmánybíróság

Nem alaptörvény-ellenes a felsőoktatást érintő veszélyhelyzeti kormányrendelet – derül ki a tegnap közzétett alkotmánybírósági határozatból.

A Színház- és Filmművészeti Alapítványról, a Színház és Filmművészetért Alapítvány és a Színház és Filmművészeti Egyetem részére történő vagyonjuttatásról szóló törvénnyel az Országgyűlés felhívta a kormányt, hogy az állam nevében tegye meg a szükséges intézkedéseket az Alapítvány közérdekű vagyonkezelő alapítvány formában történő létrehozására, majd az egyetem fenntartói jogát alapítói vagyoni juttatásként adja az alapítvány tulajdonába.

Az alapítványt a kormány létrehozta, az alapítói jogokat az innovációért és technológiáért felelős miniszter, Palkovics László gyakorolja. Az Alkotmánybíróság szerint a támadott szabályozás érvényesülése nem sérti az Alaptörvényben biztosított felsőoktatási autonómiát, amennyiben a fenntartó a döntése meghozatala során a felsőoktatási intézménnyel együttműködve, a felsőoktatási intézményi autonómia letéteményesének egyetértésével hozta meg a támadott rendelet szerinti intézkedését.

Kapcsolódó írásaink