Belföld

A zaklatás ellen védenének

Diákok tanulhatják meg az internet biztonságos használatát

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Google elindította a Legyél az internet ásza! programot, amelynek keretében 2022 végéig mintegy 44 ezer diák sajátíthatja el az internet tudatos és biztonságos használatát.

A zaklatás ellen védenének
Gyanús tartalmak. Fontos, hogy a fiatalokat médiatudatosságra neveljük
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Legyél az internet ásza! egy 7–12 éves gyerekeknek, a tanáraiknak, illetve a szüleiknek szóló sokoldalú oktatási program, amelynek célja, hogy megtanítsa a gyerekeknek az internetes állampolgárság és biztonság alapjait.

A program olyan hasznos, a biztonságos internethasználathoz szükséges ismereteket tartalmaz, mint az online csalások felismerése, a személyes adatok védelme, az internetes zaklatás elleni védekezés, illetve hogy mi a teendő abban az esetben, ha a gyerekek gyanús tartalommal találkoznak a világhálón.

A program több elemből áll: tartalmaz egy tanári használatra szánt tananyagot, valamint osztálytermi digitális óraterveket, szülőknek szóló eszköztárat, a gyermekek számára pedig a nyomtatott tanterv mellett a böngészőkből elérhető, Interland című játékot, amely segíti a tananyag elsajátítását. A program anyagai mindenki számára elérhetők a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által működtetett www.saferinternet.hu oldalon.

A civil szervezet 2009 óta az Európai Unió Safer Internet Programjának magyarországi megvalósítására létrejött konzorcium vezetője és koordinátora. Az internet és az új online technológiák használatának – különösen a gyermekek számára – biztonságosabbá tétele érdekében a programban tudatosságnövelő központként és hotline-ként gyermekek, szülők, tanárok és döntéshozók oktatását, felvilágosítását, a program népszerűsítését végzi.

Országszerte szervez oktatásokat, indít kampányokat, ír ki gyerekpályázatokat és rendez konferenciákat. A másfél éves programsorozat megvalósítása érdekében a Google globális jótékonysági alapítványa, a Google.org összesen kétszázezer dollár támogatást nyújt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak.

Kapcsolódó írásaink