Belföld

Sötétben bujkáló közvélemény-kutatók

Kész itt, Kész ott, Márki-Zay mindenütt: titokzatos kutatás miatt futamodott meg a főpolgármester

Amerikai hátterű európai tudásközpont egyengetheti a „templom egere szegénységű” Mindenki Magyarországa Mozgalom és annak egyik alapítója, Márki-Zay Péter láthatóan nem olcsó kampányát.

Sötétben bujkáló közvélemény-kutatók
Az MMM két alapítója remek kapcsolatokat ápol a Soros-szervezetekkel
Fotó: Facebook

A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) hátterét bemutató írásainkban megismerkedhettek Barta László egykori operatív igazgatóval, illetve Kész Zoltánnal, aki Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester mellett az MMM egyik alapító tagja. Bartát a Jobbik „kikölcsönözte” az előválasztási projektben, ő az a személy, aki a párt észak-magyarországi regionális koordinátora volt az előválasztásnak, és e minőségében Gödöllő térségében az M3-as autópályán a betonfalnak ütközött, a luxus BMW-ből pedig szavazólapok kötegei, illetve tizenhétmillió forint került elő. Máig nem tudni, kié volt a pénz, és milyen célokat szolgált. Az viszont bizonyos két videófelvétel alapján, hogy az ózdi választókerületben fejenként háromezer forintot fizettek romáknak, ha valaki elment szavazni a Jobbik náci karlendítés miatt lebukott jelöltjére.

Kész Zoltán, egykori független – az ellenzéki pártok által támogatott – országgyűlési képviselő kapcsán az MMM alapítójának amerikai kapcsolatrendszeréről számoltunk be. A korábban Fulbright-ösztöndíjasként Kaliforniában tanuló, majd később ösztöndíjasként pedagógiát tanító Kész 2012-ben Magyarországon megalapította a Szabad Piac Alapítványt és a Polgári Platform Egyesületet, amelyek a Soros-hálózathoz köthető Dalibor Rohac­csal később ötpontos forgatókönyvet dolgoztak ki az Orbán-kormány megbuktatására.

Kész Zoltán kiépített amerikai kapcsolatait Márki-Zay Péter is megpróbálta kamatoztatni a 2018-as parlamenti választásokat követően. Az MMM két alapítójának állítása szerint az amerikai kormány külügyi képviselőivel találkoztak, amelynek során „szóba került Magyarország NATO-tagsága, a magyar–orosz kapcsolatok. Mindketten aggodalmukat fejezték ki a szerintük orosz „kémbank” (a Nemzetközi Beruházási Bank – a szerk.) és a növekvő orosz befolyás miatt”.

Márki-Zay azt is elárulta, hogy részt vett a Soros György által is támogatott German Marshall Fund kerekasztal-beszélgetésén, és találkoztak a Magyarországot szintén rendszeresen kritizáló Helsinki Bizottság képviselőivel. Felmerült, hogy a washingtoni látogatás a kapcsolatépítés mellett akár pénzszerző akció is lehetett, bár az előválasztási kampány első fordulójában Márki-Zay végig azt hangsúlyozta, hogy a kampányukat húszmillió forintból finanszírozták.

Fölvetődik továbbá az is, hogy ki finanszírozta azokat a közvélemény-kutatásokat, amelyekről Márki-Zay Péter beszélt a Karácsony Gergellyel folytatott tárgyalásai során, amikor egyértelművé vált, hogy a főpolgármestert valamilyen titokzatosan készült kutatással tudta meghátrálásra késztetni kettejüknek a miniszterelnök-jelölti pozícióért folytatott küzdelmében. Márki-Zay az ATV riporterének kérdésére sem volt hajlandó megnevezni azt a közvélemény-kutatót, amelynek vizsgálatára hivatkozva azt állította, hogy csak ő képes legyőzni Orbán Viktort a jövő évi parlamenti választáson.

Kész Zoltán tiszteletbeli elnöke a Civitas Intézetnek, amely magát a következőképp határozza meg: „Európai tudásközpont, amelynek fő célja az európai demokrácia és az európai integráció előmozdítása elemzésekkel és vitákkal a lehető legszélesebb körben, ideológiai elfogultság nélkül, de a demokráciába és szabadságba vetett hittel.” 

Kapcsolódó írásaink