Belföld

A választók kétharmada Orbán Viktor mögött áll

A magyarok csereszabatosnak vélik a baloldal miniszterelnök-jelöltjeit, egyikükre sem bíznák a kormányzást

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a teljes népességen belül nőtt a kormánypártok támogatottsága, a társadalomban pedig erős a kétely az ellenzék hatalomra kerülésével kapcsolatban.

Ön kit tart esélyesebbnek arra, hogy 2022-től Magyarország miniszterelnöke legyen?
Ön kit tart esélyesebbnek arra, hogy 2022-től Magyarország miniszterelnöke legyen?
Fotó: Alapjogokért Központ


A Századvég Alapítvány legújabb felmérése szerint a választók közel kétharmada a Fidesz–KDNP győzelmére számít 2022-ben. Az intézet által október elején készült közvélemény-kutatás a magyar politikai erőteret vizsgálta a politikai szempontból aktív magyar lakosság körében.

A következő országgyűlési választásokon a választók 63 százaléka Orbán Viktor és a Fidesz–KDNP győzelmére számít. A pártpreferenciák is a kormánypártok stabil fölényét mutatják, amennyiben csak a két nagy pólust vizsgáljuk, úgy a Fidesz–KDNP 50 százalékos, az ellenzéki összefogás 44 százalékos támogatói bázissal rendelkezik, a megkérdezettek további 6 százaléka bizonytalan vagy nem válaszolt.

A választások kimenetelét jobban tükröző, a szavazólapon várhatóan szereplő többi pártot is figyelembe vevő kutatás esetén a kormánypártok támogatottsága 45, az ellenzéki összefogásé 36 százalék. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt 5, a Mi Hazánk Mozgalom 3 százalékot kapna, míg egyéb pártokra a választók 4 százaléka voksolna, 7 százalék a bizonytalanok, valamint a válaszmegtagadók száma.

Az intézet kutatásából kiderül az is, hogy az eredmény független a pártszimpátiától, illetve attól is, melyik politikai pólus győzelmére számítanak a megkérdezettek a 2022-es parlamenti választásokon. A válaszadók 63 százaléka szerint Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP fogja megnyerni a jövő tavaszi választást, az ellenzéki összefogás győzelmére mindössze 29 százalékuk számít. További 8 százalék bizonytalan a kérdésben vagy nem kívánt válaszolni.

A felmérés szerint míg a kormánypártok szavazói esetében 91 százalékuk a Fidesz–KDNP győzelmére számít, és csupán 4 százalékuk tartja esélyesebbnek a baloldali összefogást, addig az ellenzéki megkérdezettek 62 százaléka bízik az összefogás győzelmében, 31 százalékuk szerint a kormánypártok folytathatják az ország irányítását.

Az Alapjogokért Központ tanulmánya még jelentősebb különbséget mutat akkor, amikor csupán arról kérdezik a szavazókat, hogy a választások után kit tartanak a legesélyesebbnek az új kormány megalakítására. Az aktív szavazók kétharmada a jelenlegi kormányfőt véli esélyesnek, függetlenül attól, hogy ki lesz a baloldali előválasztás második fordulójának miniszterelnök-jelölti befutója. Orbán Viktor Dobrev Klárával és Márki-Zay Péterrel szemben is jóval esélyesebb a választók szemében, előbbi sikerére 18, utóbbiéra 17 százalékuk számít.

Az, hogy mindkét baloldali politikus esetében tízből kevesebb mint két magyar gondolja úgy, hogy valamelyikük kormányfő lehet jövő tavasszal, igazolja azt a feltételezést, miszerint a választók előre lejátszottnak tartják magát a folyamatot. Annak végeredményét „beárazták”, a versenyben maradt két jelöltet egymással csereszabatosnak vélik: mindegy, melyikük végezne az első helyen, az igazi nyertes Gyurcsány Ferenc lenne – állapította meg az Alapjogokért Központ.

Kapcsolódó írásaink