Belföld

Szabadságplatformok kormányok buktatásához

Márki-Zay Péter és Kész Zoltán a Mindenki Magyarországa Mozgalomban talált ismét egymásra

Az amerikai tudásközpontok egyik kelendő exportcikke a demokrácia és a szabadság, ezt Márki-Zay Péter kampánya is igazolja a baloldali előválasztáson. Az eszmék termékeny talajra találnak a Mindenki Magyarországa Mozgalomban is.

Szabadságplatformok kormányok buktatásához
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az operatív ózdi jobbikos botránya címen csütörtökön számoltunk be arról, hogy Barta László, a Jobbik észak-magyarországi regionális szervezője lehet az egyik kulcsszereplője Ózdon, az előválasztás első fordulójában történt eseményeknek: a szavazatvásárlásnak, továbbá a választásra érkező szavazók célirányos inzultálásának. Annak, hogy aki nem a karlendítős fotójáról elhíresült Farkas Péter Barnabásra kívánta leadni a voksát, azt Olaszliszkáról szállított verőlegények nem engedték be a szavazósátorba. Két videófelvétel tanúsága szerint a Farkasra leadott voksokért romáknak háromezer forintot fizettek.

Hogy Bartának van-e köze a történtekhez, erre majd a nyomozás választ ad, ahogyan talán arra is, hogy Ózdról Budapest felé tartva, amikor luxus BMW-jével a betonfalnak ütközött, miért volt a kocsiban tizenhétmillió forint, illetve arra, milyen céllal történt a szavazólapok szállítása.

Barta László neve azért is a figyelem középpontjába kerülhet, mert a Mindenki Magyarországa Mozgalomból (MMM) érkezett a Jobbikba, 2019-ben még a Márki-Zay Péter kezdeményezésére alapított civil szervezet operatív igazgatója volt. Sőt – mint azt Lukácsi Katalin, volt KDNP-s képviselő, Márki-Zay jobbkeze a Médiaworks Hírcentrumának elmondta – Barta László jelenleg is tagja a mozgalomnak, de nem aktív, más irányokban politizál. Barta korábban például londoni találkozók szervezésében is részt vett, amelyeken Márki-Zay mellett Kész Zoltán, volt baloldali – ténylegesen liberális – országgyűlési képviselő, szintén MMM-alapítótag is a tiszteletét tette.  

A Kész nevet akkor ismerte meg az ország, amikor az ellenzéki pártok támogatásával elindult Navracsics Tibor Brüsszelbe történő távozása miatt kiírt veszprémi időközi választáson, és megnyerte azt. Kész karrierje Amerikából indult, 2000–2001 között Fulbright-ösztöndíjasként amerikai történelmet tanított Kaliforniában, 2006-ban pedig ösztöndíjasként pedagógiát tanult Buffalóban. A Fulbright Bizottság szorosan együttműködik a Soros Alapítvánnyal, amellyel közösen hirdeti meg ösztöndíjait.

Az igazi szabadság és demokrácia birodalmában töltött inasévek után 2012-ben felhagyott a tanítással, és már idehaza megalapította a Szabad Piac Alapítványt és a Polgári Platform Egyesületet, amelynek keretében több tucat országban tartott előadásokat, jellemzően a magyar gazdaság helyzetéről és a szélsőjobb térnyeréséről. Szűkebb hazájában, Veszprémben pedig ő vezette az American Cornert (Amerikai Kuckó), az egyesületet az Amerikai Nagykövetség „meghosszabbított kezeként” tartják számon, a „kuckó” kulturális és képzési programokat szervez.

Kész Zoltán Twitter-bejegyzésében számolt be arról, hogy egy podcastben beszélget a Soros-hálózathoz köthető Dalibor Rohac-csal, aki a Cato Institute és az American Enterprise Institute embere. Ő volt az, aki Hajba Mátéval, a Szabad Piac Alapítvány igazgatójával és a Polgári Platform alelnökével egy ötpontos forgatókönyvet dolgozott ki korábban az Orbán-kormány megbuktatására.

Nem összeesküvés-elmélet tehát, hogy az Észak-Amerikából hazatérő Márki-Zay Péterrel a hódmezővásárhelyi polgármesterség ugródeszkája után az MMM-mozga-lomban is egymásra találtak.

Kapcsolódó írásaink