Belföld

Elkötelezetten a rákellenes küzdelemben

Kásler Miklós: Alapvetés, hogy a daganatok jelentős részének kialakulása életmódbeli változtatással megelőzhető, illetve a szűréssel és a korai diagnózissal a betegség eredményesen kezelhető

A daganatok előfordulási gyakoriságának emelkedése mellett a halálozás stagnál, amely az onkológiai szakma eredményes gyógyító tevékenységének tulajdonítható – hangsúlyozta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a lapunknak adott interjúban. Hozzátette: a megújított Magyar Nemzeti Rákkontroll Program célkitűzése, hogy 2030-ra a rákhalálozás legalább tíz százalékkal csökkenjen.

Elkötelezetten a rákellenes küzdelemben
„Az onkológiai ellátórendszer informatikai fejlesztésével optimalizálni lehet a betegek hozzáférési lehetőségeit a legmegfelelőbb ellátáshoz”
Fotó: MH

– A kormány egyik fő célkitűzése, hogy a magyar lakosság egészségi állapota folyamatosan javuljon, és az egészségben eltöltött életévek száma növekedjen. Hogyan kívánják ezt biztosítani?

– Ezt szolgálja az egészségügy átfogó megújítására irányuló, a legnagyobb egészségveszteségek mérséklését célzó öt Nemzeti Egészségügyi Program, amelyek közé tartozik a Nemzeti Rákellenes Program és annak az infrastrukturális hátterét biztosító Egészséges Budapest Program. Az összehangolt programok együttesen biztosítják, hogy széles körű kormányzati támogatással, szakmai és civil szervezetekkel együttműködésben, a lakosság legszélesebb köreinek bevonásával Magyarország képes legyen elérni, hogy állampolgárai egészségesebb, hosszabb életet élhessenek. Ezen programok intézkedései olyan folyamatokat alapoznak meg, amelyek hozzájárulnak az egészséges nemzet korszakának kiépítéséhez, a nemzeti egészségvagyon növeléséhez és a népességfogyás megállításához.

– Mit tesznek a rákhalálozás csökkentéséért?

– A daganatos megbetegedések száma a világ valamennyi országában jelentős emelkedést mutatott az elmúlt évtizedekben. Ezért az Egészségügyi Világszervezet felhívást intézett és ajánlásokat fogalmazott meg annak érdekében, hogy minden ország a saját nemzeti egészségügyi helyzetét felmérve nemzeti rákkontroll programot dolgozzon ki.

Ezeket az ajánlásokat figyelembe véve az Országos Onkológiai Intézet a vezetésemmel 1993-ban összeállította a daganatos betegségek megelőzésére és terápiás kezelésére vonatkozó Nemzeti Rákellenes Programot, a közép-európai országok közül elsőként. Mivel a halálokok között a rákbetegség továbbra is a második helyen áll, a megújított Magyar Nemzeti Rákkontroll Program komplex egészségügyi-szakmai és társadalmi cselekvési programot tartalmaz, annak érdekében, hogy 2030-ra a rákhalálozás legalább tíz százalékkal csökkenjen.

– Melyek a rákkontroll program legfontosabb elemei?

– Az átdolgozott rákellenes program abból az alapvetésből indul ki, hogy a daganatok jelentős részének kialakulása életmódbeli változtatással megelőzhető, illetve a daganatok szűrésével és korai diagnózisával a daganatos betegség eredményesen kezelhető. A program sikerességének egyik lehetősége az egész népességre kiterjedő daganatszűrés hatékonyságának növelése. A szűrhető daganatok közül az emlő és méhnyak szűrése hatékonyan működik. A jogszabály-változások lehetővé tették, hogy 2015. október 1-től a népegészségügyi célú méhnyakszűrésben a területi védőnői ellátás is részt vegyen.

A daganatszűrés hatékonyságának növelésére jelen program célul tűzi ki a mozgó szűrőállomások számának emelését, a szűrésben részt vevő védőnői hálózat megerősítését, valamint a háziorvosok mozgósító szerepének jobb kihasználása érdekében informatikai eszközrendszerrel erősíti meg a háziorvosi hálózatot. A szűrhető daganatok közül a 2018-as évben megkezdődött a vastagbélrák kiszűrésére alkalmas vizsgálatok elindítása. A Nemzeti Rákregiszterre lejelentett éves esetszám folyamatosan növekedett, azonban a daganatok előfordulási gyakoriságának emelkedése mellett a halálozás stagnál, amely az onkológiai szakma eredményes gyógyító tevékenységének tulajdonítható.

– A koronavírus-járvány halálozási adatai alapján a daganatos betegségek komoly kockázatot jelentenek…

– A rosszindulatú daganatos betegségek kiemelt kockázati tényezőként szerepelnek a koronavírus járványban, ezért is javasoljuk ezeknek a betegeknek, hogy a kezelőorvosukkal konzultálva, lehetőleg oltassák be magukat.

– Az egészséges életmód mellett milyen lehetőségek vannak még a daganatos betegségek megelőzésére?

– Az elmúlt években számos beavatkozás történt a megelőzés területén, amelynek alapja a 2019-ben meghirdetett új egészségkultúra. Például a dohányzás visszaszorítása érdekében szigorodott a nemdohányzók védelméről szóló törvény, emellett 2018-ban huszonkét tüdőgondozó bevonásával elindult a dohányzásleszokás-támogatási program az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet koordinálásával.

Fontos kiemelni, hogy már fiatal korban hangsúlyt fektetünk az egészséges életmódra nevelésre, ezért döntöttünk arról, hogy egészségesebbé tesszük az iskolai büfék választékát, illetve bevetettük a mindennapos testnevelést. A daganatok kialakulásának megelőzésében fontosak a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltások is, a kormány térítésmentes oltásként 2014 szeptemberétől bevezette a HPV elleni védőoltást, amelyet kötelezően felajánlanak a 12. életévüket betöltött, hetedik osztályos lányoknak. Az előző tanévtől kezdődően pedig már a fiúk számára is elérhető a térítésmentes HPV-oltás.

– Melyeket tart a legfontosabb egészségügyi fejlesztéseknek ezen a téren?

– A daganatos megbetegedések halálozási arányának csökkentésére a leghatékonyabb stratégia a daganatok korai diagnosztizálása, a korai stádiumban elkezdett kombinált kezelés. A korszerű daganat-diagnosztika infrastruktúrájának fejlesztési igényeit folyamatosan felmérjük. Az onkológiai beruházások érintik a diagnosztika (labor, patológia, képalkotás) és három terápiás modalitás (daganatsebészet, sugárterápia és gyógyszeres kezelések) eszközparkjának fejlesztését.

Az országos onkológiai hálózatban az amortizálódó készülékek folyamatos cseréjén kívül új MR, PET/CT, PET/MR készülékek beszerzése történik. A robotsebészet kialakításához olyan eszközök beszerzése indult el, amelyek a legkorszerűbb feltételeket biztosítják. Emellett a daganatos betegellátást végző onkológiai ellátóhelyek és az optimális betegutak kialakításának érdekében szükséges az onkológiai ellátás informatikai és adatszolgáltatási rendszereinek fejlesztése, ennek érdekében onkológiai modul kialakítására kerül sor az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teren (EESZT) belül.

– Mindenki hozzáférhet a korszerű lehetőségekhez?

– Az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés tekintetében az esélyegyenlőséget is biztosítani kívánjuk. Ennek eszközeként az Egészséges Budapest Program támogatásával virtuális onkoteam szolgáltatás valósul meg az Országos Onkológiai Intézetben kialakítandó Telemedicina Központ révén az egész ország számára. Az egészségügyi ellátás strukturális átalakításának fontos része az informatikai fejlesztések révén a Nemzeti Betegségregiszterek létrehozása valamennyi országos intézetben, továbbá az országos intézetekhez kapcsolódó ellátóhelyek hálózatba szervezése informatikai támogatással, kialakítva az onkológiai, hematológiai, és érrendszeri betegségek ellátóhálózatát.

Az onkológiai ellátórendszer informatikai fejlesztésével optimalizálni lehet a betegek hozzáférési lehetőségeit a legmegfelelőbb onkológiai ellátáshoz. A daganatterápiás eljárások modernizálásával megemelkedik a kezelt betegek egészségben eltöltött éveinek száma, nő az átlagéletkor és csökken a halálozás. A Magyar Nemzeti Rákellenes Program célkitűzéseinek megvalósulása esetén várható, hogy növekszik a korán felfedezett és diagnosztizált daganatos betegek száma, amely a betegek nagyobb arányú teljes gyógyulását eredményezheti.

Kapcsolódó írásaink