Belföld

Vigasz helyett kapaszkodót kapnak a fogyatékkal élők

Támogatott lakhatás

Ha fogyatékossági ügyben sikert akarunk elérni, ahhoz – a kaposvári példához hasonlóan – az is kell, hogy támogassa a város, a kormány, az országgyűlési képviselő, és legyen egy civil szervezet, amely magáénak érzi – mondta Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár Kaposváron, az új, támogatott lakhatást biztosító lakóegységek megnyitó ünnepségén.

Vigasz helyett kapaszkodót kapnak a fogyatékkal élők
Fülöp Attila
Fotó: MH/Katona László

A politikus felidézte: a fogyatékkal élő embereket korábban olyan intézményekben helyezték el, elzárva a településektől és a többi embertől, ahol több százan laktak. Ma a kormány a Széchenyi-programon keresztül az ország 160 pontján biztosít forrást a kaposvárihoz hasonló, 6–12 személyes otthonok kialakításához, hiszen ez biztosít jobb minőségű életet az érintettek számára. „Kaposvár nem vigaszt, hanem kapaszkodót kíván nyújtani azoknak, akik kérik, és el is fogadják, hogy közös munkával tegyük élhetőbbé a várost” – tolmácsolta Szita Károly polgármester üzenetét Dér Tamás (Fidesz–KDNP) alpolgármester.

A Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete által megvalósított, tizenkét fogyatékkal élőnek otthont adó kaposvári lakóegységet egy egyesületi tulajdonban lévő épület korábbi műhelyéből alakították ki, 43 millió forintos költségéhez az Emmi 13,3 millió forinttal járult hozzá.

Kapcsolódó írásaink