Belföld

Oltatni kell az influenza ellen is

Szlávik János: A koronavírussal együtt fertőzve sokkal veszélyesebb, és a halálozási esélyt is megduplázza

Csak a védőoltásokkal tudunk védekezni a vírusfertőzések ellen – mondta Szlávik János a Ma reggel című műsorban szerdán. A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa kiemelte, már most látszik, hogy a betegek száma emelkedik, októberben és novemberben még több esettel kell számolni, de azt nem lehet megjósolni, hogy mi lesz a csúcs.
A szakember emlékeztetett, a déli féltekén volt influenza- és koronavírus-járvány egy időben, ami jól mutatja, hogy a kettő együtt sokkal veszélyesebb, és a halálozási esély megduplázódik. Változott az influenzavírus, így az oltás is változott, ami miatt mindenkinek ajánlott felvenni idén is.

Oltatni kell az influenza ellen is
A kórházak intenzív osztályain oltatlan és idős betegek vannak többségben
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A koronavírus delta variánsáról kifejtette: gyorsabb, súlyosabb és halálosabb a korábbi mutánsoknál, ráadásul a fertőzés elején szinte lehetetlen elkülöníteni a többi felső légúti betegségtől, ami csak teszttel lehetséges. Az állandóan változó koronavírusok miatt a delta variáns azokat is megfertőzheti, akik be vannak oltva, de ők kevésbé fertőznek tovább – magyarázta.

A delta mutáns elnyomta a többi variánst, tette hozzá, de várhatóan újabbak is megjelenhetnek, ezek azonban nagy átoltottság mellett kevésbé szaporák.

A szomszédos országokban kialakult súlyos vírushelyzetről úgy fogalmazott, hogy az egyértelműen az alacsony átoltottság következménye.

Kifejtette, a betegség és annak következményei megterhelik a szervezetet, amit az oltásokkal lehet megelőzni, amennyiben valaki intenzív osztályra kerül, az hetekig marad ott, de az eddigi leghosszabb idő három hónap volt. Információi szerint a kórházak intenzív osztályain sok az idős, oltatlan beteg, de ha nagyon sok eset lesz, akkor statisztikailag lehet olyan fiatal is, aki lélegeztetőgépre kerül.

A Koronavirus.gov.hu tegnapi tájékoztatása szerint elhunyt tíz beteg, és 814 új fertőzöttet találtak, eddig 5 913 862 embert oltottak be, közülük 5 685 596-an a második, 928 ezren pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták. A kormányzati portálon azt írták: az aktív fertőzöttek száma 10 690, kórházban 737 főt ápolnak, közülük 116-an vannak lélegeztetőgépen.

Valósághű szimuláció a laborokban


Egészségügyi fejlesztések országszerte

Új skill-labort adtak át tegnap a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban, Kecskeméten, ahol Kásler Miklós (képünkön), az emberi erőforrások minisztere az MTI tudósítása szerint arról beszélt, hogy kulcskérdés az egészségügyi dolgozók képzése, hiszen rengeteg új technológia születik, amelyek használatára fel kell készíteni őket.

Ez indokolta a debreceni, a pécsi és a szegedi egyetemen, valamint a hozzájuk tartozó tizenhat oktatókórházban a skill-laborhálózat kialakítását, amelyben élethű körülmények között gyakorolhatják az egészségügyi dolgozók a betegellátáshoz szükséges beavatkozásokat – mondta a tárcavezető, megjegyezve: a kormány tizenhárommilliárd forintot biztosít a projektre, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház beruházása mintegy 270 millió forintba került. Svébis Mihály, az intézmény főigazgatója elmondta: nagyjából kétszáz négyzetméteren alakították ki az oktatásra szolgáló skill-labort, amelyben műtőblokk, orvosi rendelő, operációs helyiség, szemináriumi előadó, kiszolgáló helyiségek és demonstrációs szobák találhatók.

Az általános orvosi és szakorvosi gyakorlat alapvető műfogásai, például az újraélesztés, a perifériás érkanülálás élethű helyzetek szimulációjával sajátíthatók el, de a laborban rutin szerezhető a legkorszerűbb műtéti eljárások technikájában is – közölte. A skill-laborhálózat részeként tegnap Hódmezővásárhely kórházában is átadtak egy demonstrációs műtőt és egy rendelőt.
(VB)

Kapcsolódó írásaink