Belföld

Folyamatosan érkeznek a migránsok a Balkánra

Romló határhelyzet

Egy nap alatt mintegy félezer bevándorló akart bejutni Magyarországra – közölte honlapján a rendőrség. A rendőrök 282 határsértőt tartóztattak fel, és 221 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

A Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Komárom, Tolna és Pest megyében, valamint Budapesten feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, szír, pakisztáni, indiai, egyiptomi, szudáni, bangladesi, tunéziai, török, marokkói és haitii (!) állampolgárnak vallották magukat. Személyazonosságukat, magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni. Időközben Bosznia északnyugati részében már mintegy 1500 migráns torlódott fel, és a helyzet romlik.

Ezt mutatják a helyiek közösségi oldalakra feltöltött videói is: az egyiken jól látható, hogy sötétedés után hosszú sorban érkezik az utánpótlás a horvát határhoz közeli településekre. A határ közelében élők attól tartanak, hogy megismétlődik a korábbi évek forgatókönyve, amikor bevándorlók ezrei lepték el a településeiket. Bár Bosznia-Hercegovinában hét befogadótábor is működik, a bevándorlók mégsem oda mennek, mivel az illegális sátortáborokból éjszaka könnyebben megkísérelhetik átlépni a horvát határt.

Kapcsolódó írásaink