Belföld

Zárt helyeken javasolt a maszkhasználat

Rusvai Miklós: A covid elleni vakcina mellett fontos az influenza elleni oltás felvétele is, hiszen egyszerre a két fertőzés sokkal súlyosabb következményekkel járhat

Akiknek az első két oltás nem ártott, azoknak a harmadik sem fog, tulajdonképpen gond nélkül felveheti mindenki, ami kifejezetten ajánlott a rizikócsoportba tartozóknak – mondta lapunk megkeresésére Rusvai Miklós virológus. Eközben továbbra is folyamatosan emelkedik a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció.

Zárt helyeken javasolt a maszkhasználat
A maszk nem csak a koronavírus, de az influenza ellen is hatásos lehet
Fotó: MH/Papajcsik Péter

„Javaslom, hogy mindenki hordja a maszkot, főleg tömegközlekedési eszközökön, bevásárlásnál és azokon a helyen, ahol olyanok vannak, akik fertőzöttek lehetnek” – mondta lapunknak Rusvai Miklós. A virológus hangsúlyozta, családi környezetben és munkahelyen nem feltétlenül szükséges viselni, ha ismerjük munkatársaink oltottsági állapotát. A maszkhasználat nemcsak a koronavírus, de az influenza ellen is hatásos lehet – fűzte hozzá.

Emlékeztetett, a covid elleni vakcina mellett fontos az influenza elleni oltás felvétele is, hiszen egyszerre a két fertőzés sokkal súlyosabb következményekkel járhat. Az előző évben a déli és az északi féltekén is elmaradt az influenzaszezon, ám megjósolhatatlan, hogy idén lesz-e, és ha igen, akkor mennyire lehet súlyos. Rusvai Miklós a harmadik oltásról elmondta, akiknek az első kettő nem ártott, azoknak a harmadik sem fog, tulajdonképpen gond nélkül felvehetné mindenki, de különösen ajánlott a hatvan év felettieknek, a terhes kismamáknak és azoknak, akik rizikócsoportba tartoznak, mint a cukorbetegek, a magas vérnyomással élők vagy éppen az erősen túlsúlyosak.

A szakember szerint 2023-tól lényegesebben szelídebb lesz a koronavírus, besorolódik majd az emberi náthavírusok közé. Az aktuális helyzetről kiemelte, az elmúlt hétvégi statisztika jobb volt, mint az előző, ha elosztjuk hárommal, akkor nagyjából napi hatszáz új beteget regisztráltak. Továbbra is lassú, folyamatos emelkedés látható, jelenleg valamennyi statisztikai adat kedvezőbb, mint tavaly ilyenkor, ha a napi számokat, a halottakat és a kórházban ápoltakat nézzük, akkor nagyjából fele a 2020-as számoknak, egyedül a lélegeztetőgépen lévők száma alakul kedvezőtlenebbül, de az sem magasabb, mint egy éve – emelte ki Rusvai Miklós.

A Koronavirus.gov.hu tegnapi tájékoztatása szerint tizenhét beteg meghalt és újabb 455 állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Eddig 5 911 737 embert oltottak be, közülük 5 682 396-an a második, 911 ezren pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták. A kormányzati portálon azt írták, az aktív fertőzöttek száma 10 269, kórházban 733 főt ápolnak, közülük 110-en vannak lélegeztetőgépen.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt közölte, hogy továbbra is folyamatosan emelkedik a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció. A 40. héten a vizsgált városok közül emelkedés tapasztalható Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsen és Szegeden, míg Salgótarjánban csökkenés látható.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere október 6-án utasítást küldött a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményeknek, amelyben az elsődleges képzőhelyként megjelölt egészségügyi intézménybe rendelte vissza az aneszteziológia és intenzív terápia szakképzésben foglalkoztatott rezidenseket és szakorvosjelölteket – írja a 444.hu. Zacher Gábor, a Hatvani Kórház sürgősségi osztályán dolgozó orvos a Portfolio.hu-nak kifejtette: az intenzív osztályra kerülő minden ötödik nem oltott betegre jutott egy beoltott páciens. A szakember úgy véli, jelenleg nincs alternatívája az oltásnak a koronavírus elleni küzdelemben, az orvosok nem tudnak olyanról, hogy valaki három vakcinaadag után kórházba került volna.

Kapcsolódó írásaink