Belföld

Krízishelyzetben valóban segít az ima

Bagdy Emőke: A legnagyobb bajban olyan a helyzet, mintha körbe lennénk véve fallal, felfelé ilyenkor is elindulhatunk

Tanulmányok sora igazolja, hogy ha valakiért közösen imádkoznak, annak csodálatos hatása lehet – jelentette ki Bagdy Emőke egy interjúban. Hangsúlyozta: meg kell keresnünk az önmagunkat és egymást segítő lehetőségeket, hogy talpon tudjunk maradni.

Krízishelyzetben valóban segít az ima
„Fontos, hogy kiért és miért élünk”
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Felelőtlenség volna azt mondani, hogy az istenhívő és a vallást gyakorló emberek védettek a lelki betegségekkel szemben, mert ez azt jelentené, hogy nem vesznek részt az élet mindennapi dolgaiban – mondta Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, szupervizor a Református.hu-nak. A szakember szerint ugyanis maga az élet az, ami kitermel olyan negatív eseményeket, distresszeket, amelyek alól nem tudunk kibújni.

Így valójában egyetlen lehetőségünk van, az, hogy megkeressük azokat az önsegítő, egymást segítő lehetőségeket, amelyekkel befolyásolhatjuk a helyzet károsító erejét és talpon tudunk maradni – magyarázta a szakember. Közölte: elemezni kell, hogy amiben vagyunk, hogyan helyezkedik el az egész életünkben – legyen az egy kisebb családi vagy kapcsolati krízis, ilyesmi mindannyiunkat ér, hívőket és nem hívőket egyaránt.

A legnagyobb krízisek idején olyan a helyzet, mintha körbe lennénk véve fallal, de ne felejtsük el, hogy felfelé még ilyenkor is elindulhatunk, mintegy fölemelkedhetünk az adott helyzetből – mutatott rá.

Kifejtette: az első lépés az önreflektív fázis, amikor mintegy reflektorfénybe helyezve az életünket, megvizsgáljuk azt. A leghatékonyabb segítő eszközök azok, amelyek ezt a felülemelkedést, a magasabb dimenzióba helyezést teszik lehetővé az ember számára. Ez a hétköznapi életünkben lehet például a vicc, amelyről tudjuk, hogy vitalitásgenerátor, hatására öröm- és kedélyjavító, fájdalomcsökkentő hormonok termelődnek a szervezetben, amely így biológiailag is egészségesebb állapotba kerül.

A szakpszichológus felidézte Viktor Frankl neurológus-pszichiáter munkásságát, aki arra a két kérdésre hívta fel a figyelmet: kiért és miért élünk. Ha ezeket meg tudjuk válaszolni, akkor meg is találtuk azt, hogy a mi saját, egyéni és családi életünknek mi az értelme, és ez adja a legfőbb éltető erőt. Bagdy Emőke kitért arra is, hogy ma már létezik imapszichológia és neuroteológia, utóbbi szakemberei azt is kutatják, hogyan reagál a testünk többek között az imára. Tehát objektív, kétségbevonhatatlan módon mutatják ki, mi a jelentősége, ha belső elmerülésben Istennel kapcsolatot keres az ember – mutatott rá a szakember.

Bagdy Emőke hozzáfűzte, tanulmányok sora igazolja, hogy a valakiért megtartott közös imának milyen csodálatos hatása lehet. A pszichológus megjegyezte továbbá: az imádkozással egyúttal a jövőbe vetett hitünket is erősítjük.

Kapcsolódó írásaink