Belföld

Szükség van a józan ész győzelmére

Az Európai Unió Bírósága hétfőn kezdi meg a beadvány megvitatását. Ennek kapcsán Varga Judit, az igazságügyi tárca vezetője leszögezte: testületnek gyorsított eljárásban, mindössze pár hónap alatt kell választ találnia az EU történetének egyik legfontosabb és legbonyolultabb jogi kérdésére.

Szükség van a józan ész győzelmére
Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: MH/Papajcsik Péter

„A mai napon megkezdődik az ún. kondicionalitás rendelettel kapcsolatos magyar és lengyel kereset tárgyalása az Európai Unió Bíróságán. A testületnek gyorsított eljárásban, mindössze pár hónap alatt kell választ találnia az EU történetének egyik legfontosabb és legbonyolultabb jogi kérdésére. A kondicionalitás rendelet számos súlyos hiányosságban szenved és összeegyeztethetetlen az uniós joggal. Hibás a jogalapja, megkerüli az uniós alapszerződéseket, ráadásul durván megsérti a jogállamiság alapkövetelményeit, különösen a jogbiztonság és a normavilágosság elveit” - írta bejegyzésében az igazságügyi tárca vezetője.

Varga Judit hozzátette: az uniós jogállamisági eljárások mára ideológiai alapú politikai boszorkányüldözéssé váltak, megosztották a tagállamokat: párbeszéd helyett egyoldalú vádaskodást, kölcsönös megértés helyett feloldhatatlan konfliktusokat szültek, és a demokratikus véleménycsere helyett a politikai érdekérvényesítés eszközeivé váltak.

„A jogállamiságot nem lehet olyan eszközökkel védeni, amelyek a jogállamiság alapvető követelményeinek maguk sem felelnek meg” - mutatott rá Varga Judit, hozzátéve: reményei szerint ezt az Európai Unió Bírósága is egyértelművé teszi az eljárásában és megsemmisíti a rendeletet.

Objektum doboz

Varga Judit szerint naivitás volna azt gondolni, hogy Brüsszel nem helyezi majd nyomás alá a bírákat, miként az eljárás felgyorsítását is sikerült elérnie.

A miniszter a Magyar Nemzetnek adott interjúban bírálta az Európai Parlament bevándorláspárti többségét is, amelynek „csak az a fontos, hogy megvonják az uniós forrásokat, így beavatkozva a jövő évi választásokba”.

Varga Judit abszurdnak nevezte az Európai Bizottság azon felvetését, hogy már októberben, a bírósági döntés előtt induljanak jogállamisági eljárások.

Ezzel Brüsszel nemcsak a kormányfők egyezségét rúgná fel, a saját ígéretét is megszegné. De „hozzászoktunk már sajnos ezekhez a politikailag motivált koncepciós eljárásokhoz” - tette hozzá.

„Arra ugyanakkor nem számítottunk, hogy az uniós intézmények akár egymásra is ilyen agresszív nyomást helyeznek”, amivel megrendítik az európai együttműködésbe vetett bizalmat - mondta Varga Judit. Hozzátette: a kormány felkészült minden eshetőségre.

Az Európai Parlament állampolgári bizottságának (LIBE) budapesti látogatása kapcsán a miniszter kifogásolta, hogy a „LIBE-turisták” kevesebb mint egy órát szántak a kormány álláspontjának megismerésére.

„De ha már így alakult, úgy gondoltuk, hogy megajándékozzuk őket egy könyvvel, amely a Magyarország ellen indított nemtelen támadásokat és a balliberális percepciókat bontja szét darabjaira és cáfolja meg jogi érvekkel alátámasztva. Ki tudja, hátha valaki legalább hazafelé a repülőn megvilágosodott belőle” - tette hozzá.

„A bevándorláspárti baloldal egyre erőteljesebb nyomást helyez majd ránk a következő időszakban, és ha kell, a magyar emberek kárára próbálja majd a kormányt térdre kényszeríteni. Van azonban egy rossz hírünk: a magyar érdekeket és értékeket mindig megvédjük” - mondta a miniszter.

Kapcsolódó írásaink

Visszalépett, kisatírozták

ĀOszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere szerint Márki-Zay futóbolond, nem is kell a korábbi, mondjuk a gyerekbántalmazást propagáló kijelentéseit idézni, lejáratja saját magát

Karácsony fölhizlalta Dobrev Klára esélyeit

ĀHétértékelő. Hiába szerezte meg a „szimpátiabónuszt”, Márki-Zay Péter mellett sem az LMP, sem az MSZP, sem a Jobbik nem kampányol, mindez pedig Gyurcsány feleségének kedvez