Belföld

Másfél hónapot nyertünk a keleti oltóanyagokkal

Menczer: Úgy kellett a vírus ellen védekezni, életmentő vakcinákat beszerezni, hogy közben hadakoztunk a baloldali politikusokkal, ne bontsák le azt, amit sikerült felépíteni

A különböző tanulmányok után maga az élet is bizonyította, hogy az összes vakcina hatásos, mi kínai és orosz oltóanyagot is használtunk, amivel tavasszal másfél hónapot nyertünk és ennyivel előbb tudtuk a gazdaságot elindítani, ami több száz milliárd forintot jelentett – hangsúlyozta Menczer Tamás államtitkár.

Másfél hónapot nyertünk a keleti oltóanyagokkal
Emlékeztető oltás Pfizer-vakcinával a nyíregyházi kórházban
Fotó: MTI/Balázs Attila

Az volt a célunk, hogy Magyarországon ne haljon meg valaki azért, mert nem lehet lélegeztetőgépre kapcsolni – jelentette ki tegnap Menczer Tamás a Hatvani Polgári Szalon című műsorban, Szabó Zsolt országgyűlési képviselővel beszélgetve. A külügyminisztérium államtitkára felidézte, számos, nálunk gazdaságilag erősebb nyugati országban megtörtént, hogy emberéleteket követelt a gépek hiánya.

Polgári Szalon
Fotó: MH

Amikor még nem volt vakcina, mindenki Kínában állt sorba a maszkokért, az overallokért és a védekezéshez szükséges egyéb eszközökért – tette hozzá. Hangsúlyozta, a baloldali politikusok a parlamentben a beszerzési árakat támadják, de abban az időben nem volt átlagár és normális piac. Amikor pél­dául elkezdődött a lélegeztetőgépek vásárlása, megegyeztek az eladóval egy bizonyos árról, mennyiségről és határidőről délelőtt 10 órakor, majd három órával később már kevesebbet, drágább darabáron és későbbi szállítási határidővel vállalta a másik fél, ráadásul nem volt tárgyalási alap, hiszen hozzáfűzték, ha nem felelnek meg a feltételek, akkor eladják másnak.

Polgári Szalon
Fotó: MH

Az államtitkár leszögezte, a magyar vakcinabeszerzés az Európai Unióban egyértelműen a legsikeresebb volt, Európában is csak a szerbek tudtak hasonló eredményeket elérni. „Nekünk úgy kellett életmentő vakcinákat beszerezni és a vírus elleni védekezést végrehajtani, hogy míg bal kezünkkel építettük a falat, jobb kezünkben karddal hadakoztunk a baloldali politikusokkal, hogy ne bontsák le azt, amit sikerült felépíteni” – fogalmazott Menczer Tamás.

Kiemelte, sok mindent látott a politikában és a parlament is sok mindent elbír, de hogy valakik a magyar emberek életét kockáztatják, mert ebből politikai tőkét akarnak kovácsolni az elképesztő és felháborító. „A magyar és a nemzetközi orvosok meg a különböző tanulmányok után maga az élet is bizonyította, hogy az összes vakcina hatásos, mi kínai és orosz vakcinát is használtunk, amivel tavasszal másfél hónapot nyertünk és ennyivel előbb tudtuk a gazdaságot elindítani, ami több száz milliárd forintot jelentett” – mutatott rá a politikus.

Polgári Szalon
Fotó: MH

A Koronavirus.gov.hu tegnapi tájékoztatása szerint csütörtökön tizenhat beteg meghalt és újabb 774 állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az aktív fertőzöttek száma 9121, kórházban 650 főt ápolnak, közülük százan vannak lélegeztetőgépen. Eddig 5 905 837 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 674 182-en a második, 877 ezren pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták. A koronavírus delta variánsa miatt több országban, hazánkban is újra emelkedik a fertőzöttek száma. A járvány mostani hullámában azonban nagy előny – írták –, hogy már van vakcina és a legtöbben be is oltatták magukat, ami a legerősebb védelmet jelenti a vírus ellen. A beoltottak kevesebb mint egy százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.

Kapcsolódó írásaink

A különbség az attitűddel kezdődik

ĀA magyar embereknek tudniuk kell, amikor munkába indulnak, hogy az Operatív Törzs addigra megtartotta ülését - emlékezett vissza Orbán Viktor szavaira Menczer Tamás