Belföld

Miközben szétesik a város, Karácsony kampányol

A főpolgármestert egyre többen, pártállástól függetlenül Budapest vezetésére biztatják, ám ő inkább „soron kívüli vitával” javítana népszerűtlenségén

Egyre komikusabbá válik a baloldali előválasztásnak nevezett cirkusz: gyors egymásutánban publikálják a baloldali közvélemény-kutató cégek a felmérései­ket, amelyek rendre más politikust erősítenek meg.

Miközben szétesik a város, Karácsony kampányol
Karácsonyt már csak a Gyurcsány-show foglalkoztatja
Fotó: MH/Purger Tamás

Karácsony Gergely nem véletlenül mondta szerdán, hogy nem hisz a közvélemény-kutatásokban. A Medián egykori kutatási igazgatója tudhat valamit arról, hogyan születtek az ő tevékenysége idején az eredmények. Az tény, hogy a Medián Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején több mint hétszázmillió forint értékben kapott megbízatásokat a Miniszterelnöki Hivataltól, és a cég felmérésében Karácsony különösen gyengén szerepelt.

A Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom felkérésére készült Závecz Research-kutatás most sem nem kedvezett Karácsonynak, ám mielőtt a Párbeszéd társelnöke összeroppant volna, megjelent a Publicus kutatása, és ez bizakodással tölthette el. Az öröme nem tarthatott sokáig, pár órával később a Pulzus és az IDEA Intézet kutatása arról szólt, hogy válaszadóik szerint Dobrev Klára a legalkalmasabb Orbán Viktor leváltására, és a többség nem tartaná elfogadhatónak, ha Karácsony vagy Márki-Zay visszalépne.

Viccesnek is nevezhetnénk az ellentmondó eredményeken, ám az ellenzékiek aligha nevettek önfeledten, amikor a Závecz összefoglalójából kiderült, hogy a kormányváltás egyik jelölttel sem elérhető, csupán annyit befolyásolhat, hogy öt vagy kilenc százalékkal marad el a baloldali összefogás a Fidesz–KDNP eredményétől.

Karácsony Gergely csak romok hagy maga után; két éve választották meg főpolgármesternek, két évig csak a karrierjét és miniszterelnöki vágyait építgette, ennek pedig a budapestiek itták meg a levét. Talán, ha a főpolgármester kevesebbet Facebookozik és többet foglalkozott volna a fővárossal, akkor nem érte volna meglepetésként a gyermekek szeptemberi iskolakezdése. Ráadásul csak akkor kezdett munkába, amikor már az előválasztásnak csúfolt Gyurcsány-showra készült, így számos beruházást olyan rosszul időzített, hogy az autósok és a tömegközlekedést használók számára is teljesen ellehetetlenítette a mindennapokat. A dugók olyan mértékűek lettek, hogy nem pusztán a munkába igyekvők, hanem a munkában lévő BKK dolgozók sem értik, miért nem végzi feladatait a főpolgármester. Persze amennyiben valaki otthonról posztol, anélkül, hogy munkába igyekezne, hogy elvégezhesse teendőit, nem csoda, hogy nem tapasztal semmit a fővárosi őskáoszból.  - MH

A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté közösségi oldalán reagált a szappanoperába illő eredményekre. „Hú de izgalmas, micsoda fordulatok! Teljesen nyilvánvaló, hogy az úgynevezett közvélemény-kutatások úgynevezett eredményeit is Feri találja ki, az Apró-villa konditermében, a kiscicájával meg kiskutyájával. A lényeg, hogy meghintáztassa a többi balfácánt. Eddig jól sikerült. Viccesek ezek” – állapította meg Kocsis Máté.

A választási komédia tegnapi jelenetei azzal indultak, hogy a máskor délelőtt még otthon kávézgató Karácsony szokatlanul korán kelt, és a Publicus eredményein felbuzdulva soron kívüli vitára hívta Dobrevet és Márki-Zayt, aki válaszként elárulta, hogy Karácsony megpróbálta belezsarolni őt a visszalépésbe. A mindeddig hűvösen távolságtartó Dobrev csütörtökön már kioktatta a másik két jelöltet: „Mert nem taktikázással, hanem az emberekkel kell foglalkozni” – állapította meg Gyurcsány Ferenc felesége, aki arról nem beszélt, hogy szép szóval, tettekkel, netán férje példáját követve vízágyúkkal, rohamrendőrökkel foglalkozna az emberekkel.

A játékot a rostán már kihullott Fekete-Győr András színesítette, aki bejelentette: pártja, a Momentum Márki-Zayt támogatja a folytatásban. Lényegében csatlakozott hozzá Ceglédi Zoltán baloldali elemző, aki munkahelyére, a Főpolgármesteri Hivatalba küldte Karácsonyt: „Történelmi súlyú, egész embert kívánó feladat ez. Kezdjen bele” – javasolta az elemző, mindezt azok után, hogy szerdán reggel összeomlott a fővárosi tömegközlekedés, és a 4-es és 6-os mellett több villamosjárat sem tudott közlekedni, sőt a 70-es és 78-as trolik vonalán is hosszabb fennakadás volt.

A felvetésben pártállás nélküli az egyetértés, a Fidesz pártigazgatója, Kubatov Gábor közösségi oldalán osztotta meg hasonló gondolatait: „Szétesik a város, miközben kampányol. Legalább a villamos menjen… Vagy ez túl nagy kérés?”

Boros Bánk Levente politológus szerint túl nagy jelentősége nincs ezeknek a közvélemény-kutatásoknak. „Jól beazonosítható, melyik intézetet milyen célok vezéreltek, hiszen mindegyik kötődik valamelyik jelölthöz. Azt vélelmezem, hogy az eredmények azt tükrözik, hogy megvan a politikai cél, kit kívánnak támogatni vagy gyengíteni” – jelentette ki lapunknak a Médianéző ügyvezetője. A Momentum-elnök bejelentését úgy kommentálta: két sértett politikus és két sértett párt van az első fordulót követően. „Jakab Péter és Fekete-Győr András is megpróbálja menteni a menthetőt, de nem hiszem, hogy sok vizet zavarna, ki mellett állnak ki” – mondta Boros Bánk.

Fidesz: Budapest lett a vesztese az elmúlt két évnek, míg Karácsony Gergely a miniszterelnöki ambícióit kergette

Hiába a kampányra és a hirdetésekre költött százmilliók, Karácsony Gergely valójában megbukott, mert a baloldali szavazók sem tartják alkalmasnak még miniszterelnök-jelöltnek sem - hangsúlyozta a Fidesz,

„Ezért azt javasoljuk a főpolgármesternek, hogy kezdjen el végre a fővárosért dolgozni!”

Az elmúlt időszakban ugyanis Budapest koszos, szemetes lett és káoszba dőlt a közlekedés. Már nemcsak az autósok, a kerékpárosok, hanem a közösségi közlekedést használók is csak bosszankodnak mindennap.

Félő azonban, hogy aki egyszer cserben hagyta a szavazóit, az megteszi újra! Ezért Karácsony Gergely megfontolhatná a lemondását Budapest vezetéséről és kereshetne magának ismét egy kényelmes szakértői állást, sok munka és felelősség nélkül.

Kapcsolódó írásaink

Abszurd baloldali komédia

ĀFekete-Győr azt ígéri, tanul a hibáiból, Karácsony és Márki-Zay ikrekként vágott volna neki a Gyurcsány-show második felvonásának