Belföld

Karácsony a színpadon, káosz a fővárosban

A baloldali közvélemény-kutató, a Závecz felmérése szerint legalább ötszázalékos előnnyel nyernék a kormánypártok az országgyűlési választásokat

A Gyurcsány-show nézőit „óriási meglepetést” okozó felméré­si eredményekkel igyekeztek tegnap hangulatba hozni, „kiderült”, hogy mégis Márki-Zay esélyesebb, ezután a volt közvélemény-kutató Karácsony bizalma megingott a mérésekben. Budapest közúti és tömegközlekedése eközben szomorú állóképpé merevedett.

Karácsony a színpadon, káosz a fővárosban
Miközben a főpolgármester az elutasítottsági versenyben hajrázik, már a tömegközlekedés is összeomlott
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Színes programmal szórakoztatta a baloldal vélhetően egyre zavarodottabb szimpatizánsait tegnap az előválasztási komédia: hirtelen két közvélemény-kutatás is megjelent arról, hogy változott a népszerűségi sorrend a miniszterelnökjelölt-
jelöltek között, és Karácsony Gergely a harmadik helyre szorult, ezek után előbb Karácsony, majd Márki-­Zay Péter tett „rendkívüli” bejelentést, amelyen viszont semmi érdemlegeset nem jelentettek be, csupán arról tettek tanúbizonyságot, hogy egyelőre nem szeretnének kiszállni a showból.

A Medián szerint a második fordulóban szavazni szándékozók köré­ben Gyurcsányné Dobrev Klára 37, Márki-Zay Péter 33, Karácsony Gergely 24 százalékon áll. A Závecz Research – a Márki-Zay vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom megbízásából készített! – mérésé­ben a megkérdezettek 55 százaléka Gyurcsánynéra szavazna, közülük 37 százalék biztosan, 18 százalék pedig valószínűleg, Márki-Zay Pétert 49 százalék tartotta elképzelhetőnek – 27 biztosan, 22 pedig valószínűleg –, Karácsonyt 44 százaléknyian említették, biztosra csak 14 százalék.

Egy kis eső - ennyi kellett ahhoz, hogy a fővárosi közlekedés még rosszabbá váljon Karácsony vezetése alatt
Egy kis eső - ennyi kellett ahhoz, hogy a fővárosi közlekedés még rosszabbá váljon Karácsony vezetése alatt
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Závecz szerint Karácsony a leg­elutasítottabb hármuk közül, míg Márki-Zay a legkevésbé elutasított.

Miközben a főpolgármester – aki, mint ismert, a kétezres évek elején maga is a Mediánnál dolgozott kutatásvezetőként, illetve kutatási igazgatóként – eddig nem kételkedett a felmérésekben, sőt, közvélemény-kutatásokra hivatkozva állította, hogy ő az esélyes jelölt, most hirtelen megvilágosodott, és rendkívüli Facebook-bejelentkezésén, párbe­szédes és szocialista politikusok gyűrűjében arról értekezett, hogy a politika nem matematikai kérdés, a mérésekből nem lehet kiolvasni a helyes politikát, és nem az számít, hogy ki uralja a pillanatot. Közölte: mindenképp el fog indulni a második fordulóban, akkor is, ha nem jön létre szövetsége Márki-Zay Péterrel.

A hódmezővásárhelyi polgármester nem maradt adós, és leszögezte: elvárja, hogy vegyék figyelembe a felméréseket, amelyek szerint a főpolgármester jelenleg esélytelen.

Miközben a jelöltjelöltek az elutasítottsági versenyben hajráztak, és Karácsony Gergely – akinek 99 Mozgalma olyannyira „aktív”, hogy honlapjukon szeptember eleje óta nem jelent meg újabb cikk – a benne rejlő potenciált bizonygatta Facebook-követőinek, Budapest közlekedése végképp összeomlott. Tegnap már nem csupán a főpolgármester által megvetett gépkocsik ragadtak bele a szokásos dugóba, hanem a tömegközlekedés jelentős része is leállt. Hajnaltól nem járt a 4-es villamos, a 6-os alig féltávon közlekedett, de azok is pórul jártak, akik a 2-es, a 2M-es, vagy a 24-es villamossal akartak eljutni valahová, esetleg a 70-es vagy 78-as trolival.

Budapest közúti és tömegközlekedése eközben szomorú állóképpé merevedett Karácsony miatt
Budapest közúti és tömegközlekedése eközben szomorú állóképpé merevedett Karácsony miatt
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Combinók leállását az esőtől átnedvesedett, szennyezett, így csúszóssá vált fékezőhomokkal magyarázták, a Budapesti Fidesz szakmai felelőst követelt, Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója pedig így összegzett: „Karácsony bejelent és világot váltana, eközben a Combinók ledöglenek a rossz homok miatt”.

A baloldali közvélemény-kutató intézet a Závecz kutatása a baloldali komédia szereplői mellett a kormány és az ellenzék támogatottságának összehasonlítására is kiterjedt. A felmérés szerint nem létezik olyan ellenzéki felállás, amely legalább ne öt százalékkal maradna el a kormánypártokra voksolóktól.

Kapcsolódó írásaink

Abszurd baloldali komédia

ĀFekete-Győr azt ígéri, tanul a hibáiból, Karácsony és Márki-Zay ikrekként vágott volna neki a Gyurcsány-show második felvonásának