Belföld

Abszurd baloldali komédia

Fekete-Győr azt ígéri, tanul a hibáiból, Karácsony és Márki-Zay ikrekként vágott volna neki a Gyurcsány-show második felvonásának

Minden bizonnyal Gyurcsány élvezi legjobban az előválasztási cirkuszt, amelyben az összes baloldali riválisa porig alázza magát. Mráz Ágoston Sámuel szerint a felelős döntés helyett kitalált előválasztás részeredménye káoszszerű állapotokat hozott a baloldalon.

Abszurd baloldali komédia
Egy tálból… Fekete-Győr András és Kunhalmi Ágnes a kampányban
Fotó: Facebook

Miközben a Jobbikban sokan Jakab Péter fejét követelik csúfos veresége miatt, a pártelnök azzal mentegetőzik, hogy a párt jelöltjei jobb eredményt értek el nála, és ha rá nincs is szükség, a Jobbik támogatása erős maradt. Tegnap közhírré tette: „Legyőztem az egómat a nemzetért”. Majd beszólt Karácsony Gergelynek és Márki-Zay Péternek, akik szerinte vesztésre állnak ebben a harcban, mivel „a célegyenesben” átírnák a szabályokat, hogy mindketten jelöltek maradhassanak. „Azt hiszem, itt kell, hogy bekapcsoljon a vészvillogó” – tette hozzá Jakab.

Fekete-Győr András Gyurcsánynak az őszödi beszéd kiszivárgását követő taktikáját másolja. „Vállalom a felelősséget, bizalmi szavazást kezdeményeztem. A médiában az előválasztási eredmények tükrében megindult a találgatás arról, hogy le fogok-e mondani a pártelnöki tisztségemről...” – írta Fekete-Győr a Facebook-oldalán, megállapítva, „nem sikerült demonstrálnom a kormányzóképességet, és nem sikerült esélyes jelöltté válnom az első forduló végéig. A kampányban elkövetett hibáimból rengeteget tanultam már eddig is, és fogok tanulni a későbbiekben is” – ígérte.

A két kipipált pártvezér után a még állva maradtak lejáratásáért a kisujját sem kell mozdítania Gyurcsánynak. Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter szerencsétlenkedését éppen az általuk felállított előválasztási bizottság unta meg. A két baloldali báb négyórás egyeztetést követően arra jutott, hogy a második fordulóban együtt indulnának, tehát a szavazólapon is egymás mellett szerepelne a nevük. Azonban a bizottság elnöke, Magyar György közölte: „olyan a szavazólapon nem fordulhat elő, hogy tandemben induljon két jelölt, mert a választók az első fordulóban is csak egy jelöltre adták le a szavazatukat”.

A Gyurcsány-show legújabb fejleményei csak a valamiféle csodában reménykedő baloldali szavazókat lephették meg, hiszen Márki-Zay már vasárnap kijelentette: „az ellenzék még nem tudott hiteles miniszterelnök-jelöltet és programot felmutatni.”

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője blogjában arról írt: „a helyzet már napok óta komikus, de a Karácsony és Márki-Zay közötti hétfői megállapodással egyenesen komédiává vált. A két polgármester lényegében azt jelentette be, hogy ikrekként fognak közösen kormányozni. Közösen indulnak az előválasztás második fordulóján, közösen lépnek fel a választók előtt, sőt mindig egyeztetve, közösen hoznak döntéseket. Talán még az irodájuk is közös lesz. Mindez inkább tűnik abszurd humornak, mint bármilyen megoldásnak”.

A politológus szerint alighanem a hódmezővásárhelyi polgármestert is meglepte egyötödös szavazataránya az előválasztáson, és most megpróbálja kiélvezni váratlan helyzetét. „Tudja, rajta a baloldali nyilvánosság szeme, és mintha törleszteni akarna a 2018-as berobbanása utáni elhallgatásáért. Ez a túlburjánzó szereplésvágy az oka annak is, hogy Márki-Zay nem a baloldali pártok egyikében kötött ki, hanem zöldmezős beruházásra kényszerült a politikai piacon. Túlmozgásossága egyik pártnak sem hiányzott” – vélekedett Mráz.

Helyzetértékelése szerint a baloldal hangadói mélyen hallgatnak, újságírói a tényszerűség mögé bújva, kommentár nélkül tudósítanak az állítólag felszálló fehér füstről. „Sokan közülük bizonyára Karácsonynak drukkolnak, és nem merik maguknak sem bevallani, hogy a kitalált modell rossz vicc. A két polgármester valójában döntésre, és így kormányzásra képtelen politikusként mutatkozott be, és bárkit is jelölnek végül kormányfőnek, a másik félnek olyan zsarolási potenciálja lenne vele szemben, amely annak politikai mozgásterét minimálisra csökkenti” – magyarázta az elemző. Hozzáfűzte: egy ilyen komédián csak Gyurcsány Ferenc nevetne, Dobrev Klára pedig a fiatal Gyurcsányt megszégyenítő sebességgel venné át tőlük a hatalmat.

Karlendítés után kínos mentegetőzés

Soha nem voltam holokauszttagadó, soha nem voltam egyetlen szélsőséges, rasszista szervezetnek sem a tagja, eszméik mindig is távol álltak tőlem – magyarázkodott tegnap Facebook-bejegyzésében Farkas Péter Barnabás. Ózd jobbikos alpolgármestere a közelmúltban azért került be a médiába, mert nyilvánosságra hoztak róla egy felvételt, amelyen náci karlendítéssel pózol egy holokausztmúzeum kirakata előtt, amelyre Dávid-csillagot és bitófát festettek. Farkas korábban azzal védekezett, csak integetett, amit a baloldali média készséggel el is hitt neki.

A Bennfentes.net később újabb képet hozott nyilvánosságra Farkasról, amin egyértelműen látszik, hogy a jobbikos politikus nem integet. Ezért Farkas taktikát váltott, és most már azzal mentegeti magát, hogy cselekedetét nem tudja meg nem történté tenni, de azon lesz, hogy jóvátegye. Fejtegetésébe belebonyolódva azzal folytatta, hogy amikor szembesítették a karlendítős fotóval, arra sem emlékezett, hogy valaha készült róla ilyen kép, mivel – állítása szerint – távol állnak tőle a fasiszta, fajgyűlölő gondolatok.

A fénykép szerinte egy kötetlen programon, „vélelmezett baráti társaságban” készült, és ő illuminált állapotban volt. Szánalmas szabadkozásában arra jutott, hogy a sajtó megkeresésére csak a homályos emlékekből táplálkozva ismertette a kép készültének körülményeit, és csak később, „téves nyilatkozatai” után jutott eszébe, hogy megkeresse a neki korábban küldött fotókat, és akkor döbbent rá, hogy több, „sokkal direktebbnek” tűnő kép is készült róla.
(VT)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom