Belföld

Januárban újabb 21 százalékkal emelkedik az ápolók jelenlegi fizetése

Magyarország kormánya továbbra is abban elkötelezett, hogy az egészségügyi szakdolgozók jövedelmét 2022-ig jelentős mértékben emelje - tudatta pénteki közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A tárca kiemelte: az elmúlt években a közszférában nagymértékben nőttek az átlagkeresetek és az egészségügy volt az első olyan terület, ahol 2010 után a kormány béremeléseket hajtott végre. Jövőre pedig egy ápoló átlagosan két és félszeresét fogja keresni annak, mint amennyit a béremelési program előtt keresett.

Januárban újabb 21 százalékkal emelkedik az ápolók jelenlegi fizetése
Egészségügyi dolgozó a Kútvölgyi Kórházban
Fotó: MH/Katona László

A pénteken bejelentett ápolói béremelés a 2019-ben megkezdett béremelési program utolsó lépcsőjének eredményeként 2022 januárban az egészségügyi dolgozók átlagban 21 százalékkal keresnek majd többet az idei bérükhöz képest, emeli ki a tárca, hozzátéve: a béremelési programmal a szakdolgozói alapbérek összesen 72 százalékkal emelkednek a 2018-as illetménybázishoz viszonyítva.

Az ápolói béremelési program az eredeti négylépcsős ütemterv szerint történik, ami 2019-ben indult el, a januári béremelés, ami a 2018-as illetményalaphoz képest 30 százalékos, az azóta végrehajtott béremeléseknek köszönhetően az idei bérhez képest 21 százalékos béremelést jelent.

Az első 8 százalékos béremelésre 2019. július 1-én került sor, amikor a szakdolgozói bérekkel egy időben a területi- és iskolavédőnők is bekerültek a szakdolgozói bértábla alá, és már ők is emelt fizetést kaptak, emlékeztet az Emmi, majd azt is hozzáteszi: tavaly két lépcsőben emelkedett tovább az egészségügyi szakdolgozók alapbére. Január 1-én 14 százalékos, míg november 1-től újabb a 20 százalékos alapbéremelés történt.

"A béremelésnek köszönhetően 2022 januárjától az ápolók fizetése a jelenleginél további 21 százalékkal emelkedik majd, ami a négylépcsős ütemezés 30 százalékával lesz egyenértékű" - olvasható a tárca közleményében.

A béremelés összesen több mint 85 ezer egészségügyi szakdolgozót érint, aki állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású járó- vagy fekvőbeteg-ellátásban, vagy alapellátásban dolgozik, tehát például rendelőintézetben, kórházban, védőnői szolgálatnál, az Országos Vérellátó Szolgálatnál vagy az Országos Mentőszolgálatnál.

Az ápolói béremelésre 2016 és 2019 között 143 milliárdot fordított, 2020-ban 82 milliárd forintot fordított a kormány. A 2021-es béremelésre 239 174,9 milliárd forintot biztosít a kormány.

Kapcsolódó írásaink