Belföld

Több száz milliárdból gazdálkodhat a pécsi felsőoktatás

Egyetemi finanszírozás

Jövőre 42 milliárd forintnyi forrás érkezhet a Pécsi Tudományegyetemre (PTE), míg az intézményt működtető alapítvány 2022 és 2026 között összesen több mint 213 milliárd forint finanszírozásban részesül – jelentette be a baranyai felsőoktatási intézmény szerdán.

A közleményben beszámoltak arról, hogy megszületett a Pécsi Tudományegyetem finanszírozására vonatkozó megállapodás. Emlékeztettek: a múlt héten az Országgyűlés elfogadta a felsőoktatási intézmények versenyképes működését elősegítő szabályokról szóló törvényt, amelynek felhatalmazása alapján Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Bódis József, a PTE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke aláírta a pécsi egyetem finanszírozását meghatározó keretmegállapodást és a 2022–2026-os időszakra vonatkozó közfeladatfinanszírozási szerződést.

Ennek értelmében 2022-ben 42 milliárd forintos forrás érkezhet a Pécsi Tudományegyetemre a 2020-as 20,3 milliárd forint helyett, ez a működés biztosítása mellett lehetőséget teremt az új, stratégiai céloknak megfelelő fejlesztésekre, a versenyképesség növelésére és a társadalmi szerepvállalás fokozására is – fogalmaztak a közleményben. Bódis József, a kuratórium elnöke úgy véli, hogy az új finanszírozási rendszer biztosítja a gazdálkodás kiszámíthatóságát, hiszen hosszú távú keretmegállapodáson és ötéves finanszírozási szerződésen alapul.

Kapcsolódó írásaink