Belföld

Rekordösszegre pályázhatnak a vállalkozások

A megváltozott munkaképességűekért

A megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató akkreditált cégek támogatására 50,1 mil­liárd forintot biztosít a költségvetés jövőre, a pályázatra október 30-ig lehet jelentkezni – jelentette be Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár. A politikus elmondta: mintegy 160 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik Magyarországon, többségük piaci körülmények között.

Rekordösszegre  pályázhatnak a vállalkozások
Fülöp Attila államtitkár a munkaerőpiacon elért áttörést hangsúlyozta
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az akkreditált cégek adnak munkát azoknak, akiknek az állapotuk miatt plusz segítségre van szükségük. E vállalatoknak biztosít támogatást az állam, hogy ez a fajta a foglalkoztatási forma fennmaradjon, illetve lehetőség szerint tovább bővüljön. Az államtitkár jelezte, csaknem 400 olyan cég működik az országban, amely akkreditáltként segít a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában.

Fülöp Attila kiemelte: áttörést értek el a megváltozott munkaképessé­gű emberek foglalkoztatásában, akik közül ma már minden második munkabérből tartja el magát, míg 2010-ben csak 18 százalék volt ez az arány. A kormány álláspontja, hogy munkát kell adni azoknak is, akik tartós betegség vagy fogyatékosság miatt megváltozott munkaképességűek, de dolgozni szeretnének – hangsúlyozta a politikus, aki arra kérte a cégeket, adják be a pályázatukat, hiszen a jövőre rendelkezésre álló 50,1 milliárd forint több mint korábban bármikor.


Sindel István, a Védett Szervezetek Országos Szövetségének elnöke elmondta: 50 tagszervezetük több mint 10 ezer embert foglalkoztat. Közölte: tagszervezeteik minden évben pályáznak, hogy minél több megváltozott munkaképességű ember találja és őrizhesse meg munkahelyét. Csizi Péter, a Kézmű-Erfo-Főkefe cégcsoport ügyvezető igazgatója kiemelte: a védett munkáltatók az elmúlt években az átlagosnál nagyobb arányú foglalkoztatásnövekedést tudtak elérni. Ennek legfőbb oka az állami támogatási rendszer.

Kapcsolódó írásaink