Belföld

Összetett posztcovid-terápia

Százezer magyar is szenvedhet maradványtünetektől, a Szent Ferenc Kórházban akár hónapokig segítik a talpra állást

Kezdetben azt gondolták az orvosok, hogy a gyógyult koronavírusos betegeknek csak tüdőgyógyászati rehabilitációra van szükségük, ám azóta kiderült: a posztcovid egy jóval komplexebb és elhúzódó tünetegyüttes – erről Toldy-Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója beszélt a Weborvos.hu-nak.

A szakember elmondta, becslések szerint a fertőzöttek mintegy tizenöt-negyven százalékának kell hosszan tartó maradványtünetekkel szembenéznie, ez akár százezer embert is jelenthet Magyarországon. A Szent Ferenc Kórház az ő ellátásukra hozta létre az első posztcovidcentrumot, amely az olyan, covidon átesett betegeknek kínál rehabilitációt és gyógyulást, akiknél a betegség még hónapokkal később sem múló tüneteket hagyott hátra, vagy esetleg új betegségek kialakulását eredményezte.

Tüdőgyógyászati állapottal nem magyarázható fulladás, szívritmuszavarok, fogyás, fáradékonyság, az alvás-ébrenlét ciklusának felborulása, tanulási nehézségek, demencia és hormonális változások is előfordulhatnak a betegség maradványtüneteként. A komplex terápiában egyaránt részt vesz tüdőgyógyász, kardiológus, endokrinológus, adott esetben pszichiáter, pszichológus és akár gyógytornász is. A hosszan lélegeztetett fekvőbetegcsoporttal hónapokon át foglalkoznak, a többieknél háromtól hat hétig is tarthat az az időszak, amely után a gyógyult betegek már elfogadható életminőségben tudnak élni és dolgozni. A legtovább a pszichés tünetek tartanak – magyarázta a főigazgató a szakportálnak.

A centrum működéséről szólva kifejtette: azért, hogy ne csupán egy szűk szakmai réteghez tudjanak szólni, és ne csak százötven beteget legyenek képesek ellátni, megmutatták gyakorlatukat a többi ellátóintézménynek is. „Összeszedtünk egy nagyon ütőképes önkéntes csapatot szakemberekből, akik akár online is konzultálnak a betegekkel. Tavaly nyártól elkezdtük a távellátást például Skype-on, ami akkor még teljesen újnak számított. Most fogalmaztuk meg az államigazgatás felé, milyen plusz felírási lehetőségeket kell az orvosainknak biztosítani ahhoz, hogy ezek a betegek minél gördülékenyebben el legyenek látva” – mondta Toldy-Schedel Emil.

Emelkedő járványadatok
 

Az idősotthonok lakóinak a fele már megkapta a harmadik vakcinát is
 

Tizenhat beteg meghalt, és újabb 294 állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a Koronavirus.gov.hu. Eddig 5 897 432 embert oltottak be hazánkban, közülük 5 661 324-en a második, 816 ezren pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták. Az aktív fertőzöttek száma 8041, kórházban 585 koronavírusos beteget ápolnak, közülük nyolcvanhatan vannak lélegeztetőgépen. Az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza, a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, ezért arra kérik őket, hogy regisztráljanak és oltassák be magukat mielőbb.

A delta variáns miatt több országban és hazánkban is újra emelkedik a fertőzöttek száma, ám a beoltottak kevesebb mint egy százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb. A Koronavírus Sajtóközpont az Origónak az idősotthonokban augusztusban megkezdett harmadik oltásokról feltett kérdésére közölte: augusztus 1. óta a bentlakásos szociális intézményekben élők közül 45 667-en, az ott dolgozók közül 8709-en, összesen tehát 54 376-an kapták meg a harmadik oltást.

Ezzel a mindkét oltást már korábban felvett bentlakók és dolgozók 50,4 százaléka a harmadik adag vakcinát is megkapta, az akció nem zárult le, a bentlakásos szociális intézmények lakói és dolgozói továbbra is kérhetik a vakcinát. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tudatta: a szennyvízminták SARS–CoV–2-koncentrációja országos szinten továbbra is emelkedő tendenciát mutat. A 39. héten a vizsgált városok többségében a tendencia stagnál, de emelkedés tapasztalható Győrött, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Veszprémben és Zalaegerszegen, míg Pécsett és Székesfehérváron csökkenés figyelhető meg, tizennégy mintavételi ponton mérsékelt, nyolc városban továbbra is alacsony a víruskoncentráció.
(KK)

Kapcsolódó írásaink